INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Američki univerzitet na mestu niške kasarne

02.12.2011. | P.B. | Južne vesti

Američka kompanija Clean earth capital kupila je zemljište nekadašnje kasarne Bubanjski heroji u Nišu po početnoj ceni od oko 1,5 miliona evra.

Prema najavi direktora i suvlanika Filipa Harolda Beja (Philip Harold Bay), na površini od nešto više od 15ha planira se izgradnja hotela, šoping mola, univerziteta i stambenih zgrada, a izgradnja celog kompleksa trajaće između 8 i 10 godina. Bej je pojasnio da se pre svega misli na izgradnju stranog univerziteta i da su već u toku pregovori sa zainteresovanim institucijama. On je dodao da će oko 50% cele površine biti iskorišćeno za stanogradnju.

"Univerzitet o kome govorim će se baviti primenjenim naukama, elektronikom, projektovanjem. Imaćemo apartmane za prodaju i za iznajmljivanje. Nećemo graditi luksuzne stanove u prvih šest godina, fokus će biti na srednjoj klasi. U okviru kompleksa će svakako biti i stanova namenjenih iznajmljivanju studentima", objasnio je Bej.

Za sada se ne zna precizno kada će otpočeti izgradnja, ali prema planovima investitora, u naredna dva meseca trebalo bi da bude izrađen master-plan.

Kasarna Bubanjski heroji pripala je Gradu kao deo dogovora sa Vojskom Srbije o razmeni nepokretnosti, koji je postignut oktobra 2009. godine. Tim dogovorom predviđeno je da vojska gradu ustupi kasarnu, a zauzvrat dobije 32 novoizgrađena stana, kao i određeni broj stanova koji će tek biti izgrađeni na kompleksu te kasarne.

Na konkurs koji je Grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su dve ponude, ali je komisija u startu odbacila jednu jer "nije poslata na pravu adresu", niti je bila navedena katastarska parcela za koju se dostavlja ponuda. Početna cena na konkursu bila je 1.014 dinara po kvadratnom metru, dok je Clean earth capital kupio po ceni od 1.020 dinara.

Clean earth capital Serbia, preduzeće koje je formalno kupilo kasarnu, registrovano je u Nišu pre nepunih mesec dana, a u vlasništvu je Clean earth capital sa sedištem u Kaliforniji, SAD. Kako je novinarima pojasnio Filip Harold Bej, reč je o "mešovitom američko-evropskom kapitalu".

Povezana vest:

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;