IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena rasprava o predloženom zakonu o JPP

15.11.2011. | M. R. Milenković | Danas

Poslanici Skupštine Srbije završili su prekjuče raspravu o amandmanima na nova zakonska rešenja o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i o spoljnotrgovinskom poslovanju.

Prvi put se predloženim zakonom o javno-privatnom partnerstvu uvodi mogućnost da državni organi projekte realizuju i pomoću privatnog kapitala. Pored ostalog, cilj predloženog zakona je privlačenje domaćih i stranih investitora i banaka za finansiranje i vođenje projekata od opšteg interesa. On je rezultat potrebe za izgradnjom nove javne infrastrukture, ulaganja u dobra u opštoj upotrebi, kao i pružanja usluga od opšteg interesa u Srbiji, što je dovelo do porasta tražnje za privatnim izvorima finansiranja navedenih projekata. Izmene zakona imaju za cilj i u pojednostavljene administrativnih procedura, što je preporuka Evropske komisije i članica Svetske trgovinske organizacije.

U raspravi o ovim zakonima učestvovali su samo poslanici Srpske radikalne stranke pošto drugi opozicioni poslanici već mesec dana bojkotuju rad parlamenta. Osnovna zamerka radikala jeste što se kroz ceo tekst zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama provlači regionalizacija, odnosno ono za šta se zalažu Ujedinjeni regioni Srbije.

Pored ostalog, radikali su amandmanima tražili da saglasnost nadležnog ministarstva bude uslov za mogućnost javnih tela da samostalno pokrenu postupak realizacije projekata javno-privatnih partnerstava, ali je ministar ekonomije objasnio je da bi prihvatanje tog amandmana promenilo suštinu zakona.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;