IZOLACIJA-468X60-BANNER

Majstori Crnotravci u Kraljevu

11.11.2011. | B92

U Kraljevu i okolini zovu ih Crnotravci, iako je većina njih iz okoline Leskovca, Bojnika, Vlasotinca, Žitorađe. Ovi majstori naplaćuju manje od 30 evra dnevnicu.

U zavisnosti od toga da li domaćin pruža smeštaj i jedan obrok ili se majstori sami snalaze, dnevnica može biti niža ili viša za pet evra. Ručno maletrisanje je oko tri evra po kvadratu, a mašinsko je pet evra.

Armirač naplaćuje cent po kilogramu armature i zaradi oko 25 evra, a njegovog fizičkog radnika domaćin plaća 15 evra. U ekipama je uglavnom po šest, sedam majstora.

Cene kod domaćih majstora, ne samo iz Kraljeva već iz Čačka i Gornjeg Milanovca, znatno su više. Nadnica zidara i tesara je i do 40 evra, a fizički radnik naplaćuje 25 evra.

Takva je majstorska konkurencija na području Kraljeva, koje je mesecima, ne samo zbog zemljotresa, veliko gradilište.

"Ima ih, stvarno, kod mene i iz Crne Trave", kaže preduzimač sa juga Srbije Branko Stevanović. "Za kvalitet radova garantujem, a cene su beogradske, usklađujemo ih, ne sa ovdašnjim, nego sa onima u Beogradu, gde naši pored Kraljeva, takođe, dosta rade", objašnjava Stevanović.

Ono što je, na žalost, zajedničko Crnotravcima i domaćim majstorima, jeste da ne poštuju rokove. Jer, kako objašnjavaju meštani sela Sirče kod Kraljeva, "i jedni i drugi majstori, započinju radove na po pet gradilišta da bi preuzeli posao, a onda dan rade ovde, dan onde, pa tamo... i nikako da stignu".

 

Komentari: 2

Aleksandra Jovanović 15.11.2011 16.31.19

Odgovor redakcije portala Gradjevinarstvo.rs

Poštovani,


Jasan nam je Vaš revolt, ali je on upućen na pogrešnu adresu. Prvo, trudimo se da prenesemo sve vesti koje bi mogle da interesuju zaposlene u građevinskoj industriji ili one koji se za nju interesuju. Da donosimo samo pozitivne vesti, bilo bi ih, na žalost svih nas, mnogo manje.
Drugo, domaćini su, budite sigurni, obavešteni o ovome i bez nas. Ali, kada mi prenesemo ovakvu vest, VI možete da odreagujete, eto, makar komentarom na vest.
Da nam definitivno nije cilj promovisanja rada na crno, možete pogledati i, u toj istoj rubrici Vesti npr:
Gradilišta danas staju na sat vremena (http://www.gradjevinarstvo.rs/VestDetaljiURL/Gradili%C5%A1ta_danas_staju_na_sat_vremena.aspx?ban=810&vestid=2457)
Niko neće da preuzme dugovanja građevinarima (http://www.gradjevinarstvo.rs/VestDetaljiURL/Niko_ne%C4%87e_da_preuzme_dugovanja_gra%C4%91evinarima.aspx?ban=810&vestid=2465)
Preduzeća bez radnika dobijaju poslove (http://www.gradjevinarstvo.rs/VestDetaljiURL/Preduze%C4%87a_bez_radnika_dobijaju_poslove.aspx?ban=810&vestid=4337)...
A možete i sami pretraživati.


S poštovanjem,


Redakcija portala Gradjevinarstvo.rs

Euro Crnotravac Invest 15.11.2011 13.11.29

Ovaj sajt po svoj prilici promoviše i na prećutni način uvodi u „normalno“, „uobičajeno“ rad na crno. Država Srbija je uskraćena za poreze i doprinose po osnovu ovakvog rada, ali će ovaj gubitak sredstava prevaliti na odgovorna preduzeća – pravna lica koja svoje radnike zapošljavaju u skladu sa svim pozitivnim propisima, plaćaju poreze na njihove zarade i doprinose za zdravstveno i penziono invalidsko osiguranje. Ta legalna i legitimna preduzeća pored pomenutog izdvajaju i značajna sredstva za obezbeđivanje svih propisanih sigurnosno bezbednosnih mera koje su neophodne radi zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih. Nažalost, sa svim tim opterećenjima nisu konkurentna sa ovim pomenutim radnicima koje nevolja tera da rade u jednom otvorenom bezakonju. Objavljivanje ovakvih podataka, kao vodiča za domaćine koji angažuju radnike AD HOC , na crno, je platforma za formiranje haotičnog i robovlasničko eksploatatorskog odnosa prema jadnim i nevoljnim radnicima koje je tragična tranzicija, muka i nevolja prinudila da prodaju svoj rad i svoje telo, bez ikakve zaštite servisa koji nazivamo Državom.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;