INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predsednik Boris Tadić o Koridoru XI (video)

08.11.2011. | Blic

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče, obilazeći radove na Koridoru 11, između Uba i Lajkovca, da veruje da će Srbija 2014. godine imati daleko ozbiljniju i razgranatiju drumsku infrastrukturu nego sada. "Bez savremene infrastrukture nema potencijala za ekonomski razvoj centralne Srbije", rekao je Tadić u selu Nepričava izražavajući očekivanje da će uskoro biti zatvorena finansijska konstrukcija i početi radovi i na sledećoj deonici autoputa ka Čačku.

Predsednik je naglasio da radove na Koridoru 11 treba ubrzati, ali nije želeo da komentariše nerealna obećanja o dinamici radova na toj deonici koja je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić u više navrata davao. Zatim je objasnio: "Danas imamo dinamiku radova koju nikada nismo imali do sada. Ja sam se ljutio na ministra Mrkonjića zbog davanja rokova, ali to je bio njegov način da ubrza radove".

Između ostalog, ministar Mrkonjić je tvrdio da će deonica duga 12,6km, vredna oko 73 miliona evra, biti okončana u novembru 2011, dok sami izvođači radova kažu da im za okončanje posla treba godinu dana. 

U vezi sa kašnjenjem radova na ovoj deonici Koridora 11, Tadić je objasnio da je prioritet bio angažovanje domaćeg građevinskog preduzeća za radove na Koridoru 10 i Koridoru 11 i da su radovi na autoputu kroz centralnu Srbiju odlagani iz tog razloga.

Za izgradnju svake od četiri deonice na potezu od Beograda do Čačka, prema Tadićevim rečima, biće potrebno dve do dve i po godine.

Da bi se izbeglo prekomerno zaduživanje i ugrožavanje makroekonomske stabilnosti, predsednik očekuje da će te deonice biti finansirane kombinacijom evropskih kredita i međunarodnih sporazuma. "Neke države su gradile autoputeve javno-privatnim partnerstvom i danas su na ivici bankrotstva. Mi smo se odlučili za drugi model finansiranja koji ne prenapreže naš finansijski sistem", objasnio je Tadić.

Predsednik Tadić se nada da će Koridor 11 biti stavljen na liste evropskih koridora, odnosno da će biti prepoznat njegov značaj za međunarodni saobraćaj budući da će jedan od njegovih krakova izbiti na granicu sa Crnom Gorom, a drugi kod Višegrada na granicu sa BiH.

Prema rečima Milana Bojovića, direktora preduzeća Putevi Užice, plan je da se radovi na pravcu Ub - Lajkovac završe za godinu dana. Vrednost investicije za deo autoputa od Uba do Lajkovca iznosi osam milijardi i 652 miliona dinara, a gradi ga konzorcijum domaćih preduzeća među kojima su najveći Putevi Užice i Planum.

Radovi su počeli krajem 2010. godine, a jedan od razloga za kašnjenje, a, kako navode izvođači, bili su problemi oko ugovora i eksproprijacije koji su u međuvremenu rešeni.

"I ovoga puta učinili smo sve da angažujemo domaću operativu koja je podizala kapacitete gradnje na ovoj deonici i na severnom kraku Koridora 10", izjavio je predsednik Tadić konstatujući da je u prošlosti bilo problema zbog usporenog projektovanja i izgradnje autoputeva, ali da je u međuvremenu taj problem rešen.

Tadić je obećao da će "za nekoliko dana" kompletna mehanizacija preduzeća Putevi iz Užica, koja je angažovana na izgradnji severnog kraka Koridora 10, biti prebačena na Koridor 11. Prema njegovim rečima, radovi na Koridoru 10 biti okončani za desetak dana.

Predsednik Srbije je naglasio da na Koridoru 11 treba započeti radove i na deonicama ka Obrenovcu i Ljigu i da će za "veoma kratko vreme" biti okončani pregovori sa potencijalnim stranim investitorima tih deonica.

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;