INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najava izgradnje najvećeg balkanskog šoping-mola

03.11.2011. | Daliborka Mučibabić | Politika

Delta Real Estate, kompanija Miroslava Miškovića napokon je uspela da kupi 2ha zemljišta na Autokomandi u Beogradu, koje joj je pre tri godine ugrabilo preduzeće MPC holding, vlasnika Petra Matića. U Delti najavljuju da će sledeće godine početi gradnju najvećeg balkanskog šoping-mola - od 170.000m2. To je duplo više od drugog šoping mola Delta City i za 40.000m2 prostranije od Matićevog PC Ušće, koje još važi za džina među hramovima potrošnje na ovim prostorima. Ili, mereno drugim aršinom, to je površina dvadeset i četiri fudbalska igrališta (105 x 68m, po standardima koje propisuje UEFA).

Na pitanje prema kome će sada meriti uspeh budući da je Matić prešao u defanzivu, u Delti odgovaraju da se nikada nisu takmičili sa rivalima, već sa tržištem.

Mišković je nedavno dao gradu Beogradu oko milijardu dinara za zakup na 99 godina parcele između autoputa i Tabanovačke ulice, što je upola manje od sume koju je 2008. godine Matić na tom potezu izlicitirao za 2,8ha time osujećujući planove Delte da zida i dve kule od po 21 sprata pored šoping mola.

"Delta Real Estate bio je jedini ponuđač na oglasu za davanje u zakup zemljišta na Autokomandi i plac je dobio po početnoj ceni - za oko 1,090 milijardi dinara. Ako odluče da zakupninu izmire odjednom, imaju pravo na popust od 30%, a mogu je platiti i na 36 mesečnih rata", objašnjava kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Matić je prošle godine, zbog ekonomske krize i zato što su urbanisti planskim dokumentima prepolovili spratnost objekata u toj zoni, vratio Beogradu tih 2,8ha, prostor za koji nikada nije ni obelodanio planove.

Mišković se 2004. godine prvi put iskrcao na Autokomandu kupovinom 1,1ha PKB-a, između ulica Ljutice Bogdana i Bulevara oslobođenja. Na tom placu koji se prostire do pomoćnih terena FK Crvena zvezda, Delta je planirala da podigne stambeni kompleks City Apartments na 42.000m2 i u njega uloži oko 50 miliona evra. Zbog toga što se već četiri godine čeka na usvajanje plana detaljne regulacije gradnja ovog kompleksa još nije počela.

 

Nasuprot svom velikom rivalu, Mišković nije krio da namerava da podigne dve poslovne kule od po 40 spratova i šoping mol. Pokrenuli su izradu plana detaljne regulacije dela centralne zone Autokomande koji je 2007. godine i usvojen. Radi se o najatraktivnijem voždovačkom neizgrađenom zemljištu između autoputa, Bulevara oslobođenja i trase unutrašnjeg magistralnog poluprstena.

Delta je pre toga, 2005. godine, kupila preduzeće Autokomanda za 17 miliona evra i dokopala se 3,3ha od čega će za izgradnju nove saobraćajnice biti izuzeto oko 0,5ha. Mišković je morao da obezbedi dodatni prostor na Autokomandi kako bi mogao da izgradi  šoping mol Delta Planet i dve kule duplo manje spratnosti nego što je prvobitno zamišljeno. Međutim, to mu 2008. godine nije pošlo za rukom jer je u borbi sa još dve kompanije Petra Matića Delta završila na trećoj poziciji sa ponudom od 1,9 milijardi dinara. Matić je tada bio spreman da plati dve milijarde dinara, tj. 300 miliona više od početne cene.

Pored toga što je za zemljište platio rekordnu sumu u to vreme, Matić je tim zakupom zagradio sa dve strane Deltin plac od 3,3ha. Zbog toga je Delta pre tri godine morala da svoj projekat svede na šoping mol od 120.000m2 vredan 140 miliona evra. Ni prošle godine, nakon što je Matić vratio parcele Gradu, nisu bili zainteresovani da se ponovo takmiči i tvrdili su da će pre početi gradnju Delta Land-a, šoping mola u Bulevaru despota Stefana.

Međutim, sada ponovo menjaju planove, te saopštavaju da će im prioritet biti Delta Planet na Autokomandi. "Početak radova je planiran do kraja 2012. godine, a završetak šoping-mola u drugoj polovini 2014. godine. Sledeće godine počinje i izdavanje lokala. Za ovaj atraktivan projekat zainteresovani su svi brendovi prisutni na našem tržištu, kao i oni koji tek treba da dođu. Poslovne kule nećemo podizati kada i šoping-mol, ali to ne znači da smo od njih odustali. Realizacija kula zavisiće od uslova na tržištu nekretnina", rekla je generalna direktorka preduzeća Delta Real Estate Dragana Čukić.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;