Kraljevo godinu dana nakon zemljotresa (video)

03.11.2011. | RTS

Kraljevo je, na današnji dan pre godinu dana, pogodio zemljotres jačine 5,4 Rihtera u kojem su stradale dve osobe, na stotine je lakše povređeno, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva je pre mesec dana izjavio da je za jedanaest meseci obnove Kraljeva i okoline, sagrađeno 462 montažne kuće, obnovljeno oko oko 8.500 stanova i 13.000 teže i lakše oštećenih privatnih porodičnih objekata. Polovina stambenog fonda je obnovljena, a neku vrstu pomoći dobilo je skoro 80.000 građana Kraljeva. Utrošeno je oko 2,5 milijarde dinara. Država je obezbedila 90%, a ostatak donatori, privatna i javna preduzeća, ambasade, udruženja, bratski gradovi, naveo je tada Simović.

Obnova poslednjih pet od ukupno trideset osnovnih škola koje su bile oštećene u zemljotresu završena je pre nekoliko dana. Međutim, u ovim školama je završena samo seizmička sanacija, posle koje su oni postali bezbedni za decu. Preostalo je da se sprovede druga faza koja podrazumeva, u zavisnosti od potreba određenih škola, molersko-farbarske radove, zamenu stolarije, podova ili krovova. Kraljevačke škole će za ove radove konkurisati za sredstva kod Ministarstva prosvete.

Neki delovi u zemljotresu teško oštećenog Zdravstvenog centra Studenica još nisu obnovljeni. Direktor ovog centra Dragan Arsić juče je izjavio da su sanirane posledice na zgradi Poliklinike i Hirurškog bloka, ali da najveći problem ostaje Internistička bolnica koja je pre godinu dana iseljena i čija sanacija još nije počela. "Ako Evropska investiciona banka odobri kredit za urbanu revitalizaciju Kraljeva, deo tog paketa biće i bespovratna sredstva za sanaciju Internističke bolnice. Ako do toga ne dođe, Vlada Srbije će iz drugih izvora obezbediti sredstva", kazao je Arsić.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...