PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Hrvatski građevinci uspešni u Srbiji, u Hrvatskoj srpskih nema

31.10.2011. | N.S. Preradović | Vesti

Sumrak građevinske industrije, koja je nekada bila među vodećima u Srbiji, oslikava i činjenica da u našoj zemlji posluje čak 260 građevinskih preduzeća iz Hrvatske s ukupnim prometom od oko 150 miliona evra godišnje. "Naših preduzeća u Hrvatskoj nema. Hrvatske firme su organizovanije i lakše dobijaju bankarske garancije što im otvara vrata za brojne projekte", kaže sekretar za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić.

Dok srpska građevinska industrija zbog manjka posla propada, hrvatske kompanije dobijaju posao na veoma značajnim projektima u Srbiji. Pored toga što su angažovani na pojedinim poslovima vrednim nekoliko miliona evra, građevinari iz Hrvatske učestvuju i u projektima vrednim nekoliko stotina miliona evra kao što je izgradnja Koridora 10. Posao obnove mosta Gazela, na kome je austrijski Strabag dobio posao vredan oko 50 miliona evra, od čega će srpskoj Mostogradnji, kao podizvođaču, pripasti 10 miliona evra, jer zbog nedostatka referenci nije mogla samostalno da nastupi na tenderu.

U Privrednoj komori Srbije naglašavaju da bez poslova glavnog izvođača našim neimarima preti kolaps i pitanje je koliko će preduzeća uspeti da preživi. "Doći ćemo u situaciju da nemamo domaću operativu i da nam cene radova određuju stranci", navodi se u Privrednoj komori Srbije. "Poražavajuće je što na tenderu za most sa pilonom i kosim kablovima kod Ade Ciganlije stranci nisu imali konkurenciju među domaćim građevincima, koji su nekada uživali ugled u svetu..."

Na izgradnji mosta kod Beške angažovan je Koteks iz Osijeka kao podizvođač. Austrijski građevinski gigant Alpina većinski je vlasnik osiječkog preduzeća i kada je dobila posao na izgradnji mosta angažovala je i Koteks. Osječke građevinare u Srbiji je angažovalo i bivše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na rekonstrukciji rečnog kanala kroz naselje Ub. Vrednost ovih radova je četiri miliona evra. 

Veliko učešće u građevinskim poslovima u Srbiji ima i hrvatska kompanija Nexe grupa koja poseduje fabriku opeka Stražilovo iz Sremskih Karlovaca, Nexe beton u Novom Sadu, fabriku Polet u Novom Bečeju i fabriku za proizvodnju kreča i kamenih agregata Jelen Do. Na čelu ove kompanije nalazi se hrvatski tajkun Ivan Ergović, ali je zanimljivo da je u hrvatske medije procurela informacija da jedan deo akcija te kompanije ima i Saša Mesić, ćerka bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića.

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;