Završeni projekti za prelaze kod Paraćina

25.10.2011. | E-kapija

Preduzeće Železnice Srbije isporučilo je idejni projekat za dva prelaza van nivoa železničke pruge opštini Paraćin. Reč je o projektu za izgradnju podvožnjaka kod Štofare - namenjenog putničkom saobraćaju i pešacima i o projektu podvožnjaka u Ribnici - namenjenog teretnom i pešačkom saobraćaju. Ove projekte je izradio Institut CIP za Železnice Srbije i opštinu Paraćin.

"Prema procenama na osnovu ovih idejnih projekata, prelaz za teretni saobraćaj koštaće više od 300 miliona dinara, a prelaz za putnički saobraćaj koštaće oko 150 miliona dinara. To su samo grube procene, jer, zbog eksproprijacija koje je neophodno obaviti, još ne možemo znati tačan iznos, koji će sigurno biti nešto viši od ovog", kazao je predsednik Opštine Saša Paunović.

"Očekujem da će ubrzo biti završeni i glavni projekti, a već sledeće godine krenućemo u akciju pronalaženja sredstava za izgradnju objekata. Naravno da će i opština Paraćin učestvovati u finanisranju, a očekujemo i pomoć države", izjavio je Paunović, a preneo opštinski sajt.

Predstavnik Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije Slobodan Stamenković, objasnio je da Železnica namerava da postavi privremeno rešenje koje će povećati bezbednost učesnika u saobraćaju do konačnog završetka projekta. Zato će ubrzo biti postavljena savremena elektronska signalizacija koja je nabavljena iz nemačkih donacija. U Srbiji će to biti prvi takav uređaj. Njime će biti  povećana bezbednost na izuzeteno važnom mestu gde se ukrštaju železnički i auto saobraćaj.

Izgradnja podvožnjaka mogla bi da počne u toku 2012. godine.

Na ovom poslu Železnice Srbije i opština Paraćin sarađuju već duže vreme. Godine 2008. potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije, a 2010. i aneks ugovora. Tada se opština Paraćin izjasnila za dva konkretna rešenja ovih prelaza, tj. podvožnjaka, kao ekonomski i saobraćajno najisplativijih. Najveću korist rešenjem ovih pitanja imaće žitelji Dankova, sela preko pruge u Dankovu i prekomoravskih sela, kojima je ovaj put praktično jedina veza sa Paraćinom.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...