PRIJAVA-468X60-BANNER

Kineski konzorcijum investira u energetiku Srbije

21.10.2011. | RTS

Elektroprivreda Srbije je potpisala Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji TE Nikola Tesla B3 i realizaciji energetskih projekata. Ukupna procenjena investiciona vrednost tih projekata značajno premašuje dva milijarde evra, rekao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS.

Protokol su potpisali Dragomir Marković, Bili Ngok, predsednik Odbora direktora China Environmental Energy Holdings (Čajna envajornmental enerdži holdings) i Gao Cimin predsednik Odbora direktora Šenžen enerdži grup.

Planirano je da se, u saradnji sa kineskim partnerima, izgradi termoelektrana B3 instalisane snage 740MW i dogovorena je saradnja na korišćenju obnovljivih izvora energije u Vojvodini. Marković je reka da se u prvom kvartalu sledeće godine očekuje donošenje konačne investicione odluke, formiranje zajedničkog preduzeća i obezbeđenje neophodnih finansijskih sredstava za realizaciju tih projekata.

Izgradnja termoelektrane trajaće pet godina, a u zajedničkom preduzeću kineski partner imaće većinsko vlasništvo - minimum 51%, a vlasništvo EPS-a zavisiće od toga koliko se dogovori u pregovorima. Projekat će se realizovati tako što će zajedničko preduzeće obezbediti kredit. a direktor EPS-a naglašava da ne očekuje da će obezbeđivanje novca predstavljati problem.

Bili Ngok je Vladi Srbije i partnerima iz EPS-a službeno obećao da će konzorcijum kineskih kompanija u Srbiju doneti najnovije tehnologije koje štite životnu sredinu od zagađenja, da će u novoj zajedničkoj firmi zaposliti srpske inženjere i radnike, kao i da će poslovati u skladu sa srpskim zakonima. "Radićemo na tome da ovo bude jedna od najboljih termoelektrana u svetu i da na najpozitivniji način doprinese tradicionalnim prijateljskim odnosima između Srbije i Kine", rekao je Ngok.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;