INFONET-468X60-BANNER

Predstavljanje srpske elektroenergetike u Španiji

21.10.2011. | Tanjug

Milutin Prodanović, pomoćnik ministra infrastrukture i energetike pozvao je u Barseloni španske investitore da ulažu u srpsku elektroenergetsku industriju i da budu partneri Elektroprivrede Srbije u realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Na konferenciji na kojoj su predstavljeni potencijali srpske elektroenergetike, Prodanović je objasnio da je Vlada Srbije dala podsticajne tarife za korišćenje energije iz obnovljivih izvora i da se dosta potencijalih investiotra interesuje za dobijanje energetskih dozvola za različite investicije u OIE.

Ministarstvo infrastrukture i energetike, prema njegovim rečima, radi na pojednostavljivanju dobijanja lokacijskih dozvola za izgradnju energerskih objekata. Naglasio je da su investitori najviše zainteresovani za proizvodnju električne energije u minihidroelektranama i izgradnju vetroparkova.

Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a, predstavljajući srpski elektroenergetski sistem, kazao je da je EPS spreman da potencijalnim strateškim partnerima za gradnju novih elektrana omogući sigurnost investicija. Istakao je da je, kako bi Srbija što pre postala deo Evropske unije, elektroenergetski sistem Srbije najviše napredovao u usklađivanju sa evropskim standardima.

Čeperković je najavio formiranje privrednog društva za Obnovljive izvore energije u Užicu.

Na konferenciji u Barseloni naglašeno je da je predviđeno više milijardi evra investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji. Srbija bi, prema ranijim najavama iz EPS-a, do 2015. godine trebalo da dobije između 100 i 200MW novih kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Mnogi planirani projekti iz sektora OIE trebalo bi da budu završeni do 2015. godine, a među njima su prve hidroelektrane na Ibru i Velikoj Moravi, male hidroelektrane na srpskim rekama. kao i korišćenje energije vetra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;