IZOLACIJA-468X60-BANNER

Predstavljanje srpske elektroenergetike u Španiji

21.10.2011. | Tanjug

Milutin Prodanović, pomoćnik ministra infrastrukture i energetike pozvao je u Barseloni španske investitore da ulažu u srpsku elektroenergetsku industriju i da budu partneri Elektroprivrede Srbije u realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Na konferenciji na kojoj su predstavljeni potencijali srpske elektroenergetike, Prodanović je objasnio da je Vlada Srbije dala podsticajne tarife za korišćenje energije iz obnovljivih izvora i da se dosta potencijalih investiotra interesuje za dobijanje energetskih dozvola za različite investicije u OIE.

Ministarstvo infrastrukture i energetike, prema njegovim rečima, radi na pojednostavljivanju dobijanja lokacijskih dozvola za izgradnju energerskih objekata. Naglasio je da su investitori najviše zainteresovani za proizvodnju električne energije u minihidroelektranama i izgradnju vetroparkova.

Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a, predstavljajući srpski elektroenergetski sistem, kazao je da je EPS spreman da potencijalnim strateškim partnerima za gradnju novih elektrana omogući sigurnost investicija. Istakao je da je, kako bi Srbija što pre postala deo Evropske unije, elektroenergetski sistem Srbije najviše napredovao u usklađivanju sa evropskim standardima.

Čeperković je najavio formiranje privrednog društva za Obnovljive izvore energije u Užicu.

Na konferenciji u Barseloni naglašeno je da je predviđeno više milijardi evra investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji. Srbija bi, prema ranijim najavama iz EPS-a, do 2015. godine trebalo da dobije između 100 i 200MW novih kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Mnogi planirani projekti iz sektora OIE trebalo bi da budu završeni do 2015. godine, a među njima su prve hidroelektrane na Ibru i Velikoj Moravi, male hidroelektrane na srpskim rekama. kao i korišćenje energije vetra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;