INFONET-468X60-BANNER

Bačkaput ne želi da preda posao

12.10.2011. | R. Dautović | Dnevnik

U Javnom preduzeću Putevi Srbije, prvi put posle devetnaest godina, najavljena je mogućnost raspisivanja tendera za održavanje mreže autoputeva, poluautoputeva i magistralnih i regionalnih saobraćajnica. I putari iz Nibens grupe, iako finansijski nesolventni, imaće mogućnost da konkurišu, a izabraće se najpovoljniji ponuđači.Treba očekivati da će se prijaviti firme koje i danas obavljaju taj posao, jer i nema mnogo drugih.

Od kada je Nibens grupa zapala u krizu, već duže vreme se naklapa o tome da li će Bačkaput imati dovoljno snage da nastavi s održavanjem 900km vojvođanskih saobraćajnica, ili bi na njeno mesto mogao da uleti neko drugi. Kandidati su se već javili i nude se da rade na bilo kojoj deonici gde neko od sadašnjih putara ne može.

Za obnovu puteva od Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj zatražen je kredit od ukupno 300 miliona evra. Potrebno je oko 2,2 milijarde evra za obnovu oko 16.000km saobraćajnica koje bi se dovele u dobro stanje.

U Putevima Srbije kažu da neće dozvoliti da nespremni dočekaju zimu i da će angažovati one firme koje su spremne da odgovore zadatku i da se deonice koje održavaju firme, članice NIBENS grupe prepuste potpuno ili delimično kompanijama koje ne spadaju u ovu grupaciju.

U Vojvodinaputu - Bačkaputu kažu da im nije ni na kraj pameti da odustanu od održavanja i nakon decenija i decenija rada na vojvođanskim drumovima posao tek tako prepuste nekome drugom, samo zato što su lošom privatizacijom dovedeni u težak finansijski položaj, za šta nisu krivi. Direktor Bačkaputa Dragan Jakovljević je izjavio za naš list da ako su mogli da rade letnje održavanje bez zamerke, moći će i zimsko, o čemu su obavestili i JP Putevi Srbije. Od svih putarskih firmi koje održavaju ukupno nešto više od 3.000 kilometara vojvođanskih saobraćajnica, najviše pripada upravo Bačkaputu, čije ime i imidž su gradile generacije putara.

Putari Bačkaputa malo su živnuli, jer su pre dva dana konačno primili jednu platu, ali tek za april. 

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;