Tender za projekat revitalizacije Senjskog rudnika

05.10.2011. | Blic

Ministarstvo kulture Srbije je saopštilo da je Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala tender za rekonstrukciju Muzeja ugljarstva i rudarstva, kovačnice i Aleksandrovog potkopa, koji su deo budućeg Eko-muzeja u u Senjskom rudniku. Finansijska pomoć obezbeđena je iz PHARE programa EU.

Za realizaciju projekta revitalizacije Senjskog rudnika potrebno je oko 1,5 miliona evra. Od toga je za izvođačke radove na objektima Muzeja ugljarstva i rudarstva, kovačnici i Aleksandrovom potkopu predviđeno 800.000 evra. Korisnici sredstava su Opština Despotovac, Ministarstvo kulture, infomisanja i infromacionog društva i JP Podzemna eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica.

Planirano je da Senjski rudnik, rodno mesto srpske industrijalizacije, započete otvaranjem prvog modernog rudnika uglja u Srbiji 1853. godine, za nekoliko godina preraste u Regionalni centar za industrijsko nasleđe i održivi razvoj, centar ekološkog i kulturnog turizma. Tim sa Arhitektonskog fakulteta, predvođen prof. dr Mihailom Timotijevićem, završio je arhitektonski projekat budućeg Eko-muzeja i Regionalnog centra za industrijsko nasleđe u Senjskom rudniku.

Projekat revitalizacije Senjskog rudnika odvija se u sklopu Ljubljanskog procesa - zajedničkog poduhvata Saveta Evrope i Evropske komisije, proisteklog iz Regionalnog programa za kulturno i prirodno nasleđe jugoistočne Evrope.

Link ka tenderskom dosijeu

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...