INFONET-468X60-BANNER

Tender za projekat revitalizacije Senjskog rudnika

05.10.2011. | Blic

Ministarstvo kulture Srbije je saopštilo da je Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala tender za rekonstrukciju Muzeja ugljarstva i rudarstva, kovačnice i Aleksandrovog potkopa, koji su deo budućeg Eko-muzeja u u Senjskom rudniku. Finansijska pomoć obezbeđena je iz PHARE programa EU.

Za realizaciju projekta revitalizacije Senjskog rudnika potrebno je oko 1,5 miliona evra. Od toga je za izvođačke radove na objektima Muzeja ugljarstva i rudarstva, kovačnici i Aleksandrovom potkopu predviđeno 800.000 evra. Korisnici sredstava su Opština Despotovac, Ministarstvo kulture, infomisanja i infromacionog društva i JP Podzemna eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica.

Planirano je da Senjski rudnik, rodno mesto srpske industrijalizacije, započete otvaranjem prvog modernog rudnika uglja u Srbiji 1853. godine, za nekoliko godina preraste u Regionalni centar za industrijsko nasleđe i održivi razvoj, centar ekološkog i kulturnog turizma. Tim sa Arhitektonskog fakulteta, predvođen prof. dr Mihailom Timotijevićem, završio je arhitektonski projekat budućeg Eko-muzeja i Regionalnog centra za industrijsko nasleđe u Senjskom rudniku.

Projekat revitalizacije Senjskog rudnika odvija se u sklopu Ljubljanskog procesa - zajedničkog poduhvata Saveta Evrope i Evropske komisije, proisteklog iz Regionalnog programa za kulturno i prirodno nasleđe jugoistočne Evrope.

Link ka tenderskom dosijeu

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;