Nekretnine i u Srbiji na lizing

03.10.2011. | SEEbiz

Za sada, samo tri od sedamnaet kompanija nude mogućnost lizinga nekretnina, i to samo pravnim licima, ali je važno da je, usvajanjem Zakona o finansijskom lizingu on omogućen i u Srbiji. Najavljuje se da će građanima ta vrsta finansiranja biti ponuđena krajem ove ili početkom sledeće godine.

U odnosu na kredit, prednost lizinga je što nema obaveznog učešća. Do nekretnine može da se dođe bez uspostavljanja hipoteke, a vlasnik je, do konačne otplate predmeta kupovine - lizing kuća.

"Kada smo donosili Zakon, ideja je bila da ljudi, koji su trenutno zakupci i plaćaju stanarine, ta sredstva usmere tako što će stan uzeti na lizing i plaćati lizing banci do određenog roka. Slično kao kredit, samo malo drugačije. Ovde ste vi indirektno vlasnik stana i, na kraju, kada otplatite poslednju ratu, postajete vlasnik stana", kaže Goran Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Međutim, lizing kuće nisu zadovoljne poreskim tretmanom.

"Kod lizinga nekretnina nije rešeno pitanje plaćanja PDV-a na kamatu, odnosno građani, ali i pravna lica morali bi da plate taj porez na kamatu. Takođe, i pitanje poreza na prenos apsolutnih prava nije rešeno na pravi način, kao što je to urađeno u okolnim zemljama, tako da ovaj proizvod čini nekonkurentnim u odnosu na kredit", kaže Ana Ružić iz Rajfajzen lizinga.

Da bi lizing kuće u svoju ponudu uvrstile i nekretnine, uslov je minimalni osnivački kapital od pet miliona evra.

"Tri kompanije vrlo ozbiljno pripremaju program, pre svega za finansiranje nepokretnosti za pravna lica, tako da sam siguran da će u poslednjem kvartalu ove godine i prvi lizing aranžmani za finansiranje nepokretnosti u privredi zaživeti", kaže Vlastimir Vuković, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Pošto i banke i lizing kuće imaju pristup istim izvorima finansiranja, očekuje se da će i cene biti približne kao i kod kredita, a stručnjaci procenjuju da bi kupovina stanova i poslovnog prostora na taj način doprinela i povećanju investicija u građevinarstvu.
 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...