Održana konferencija "Energetska efikasnost u zgradarstvu"

23.09.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Inženjerska komora Srbije i preduzeće Knauf Insulation, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i GiZ-om (Nemačko društvo za međunarodnu saradnju), održali su danas najavljenu konferenciju Energetska efikasnost u zgradarstvu.

Ovom prilikom predstavljen je Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada, kao i Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, dok je u drugom delu predstavljen program namenjen stručnoj javnosti (projektantima i građevinskim inženjerima) Knauf Term 2.

Od prof. Milice Jovanović-Popović sa arhitektonskog i prof. Maje Todorović sa mašinskog fakulteta u Beogradu, koje su učestvovale u izradi Pravilnika, saznali smo da se prava primena pravilnika očekuje od septembra 2012. god. To je dovoljno vremena da se izvrši edukacija stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti. Prilikom izdavanja upotrebne dozvole za objekat, moraće da se priloži i njegov energetski pasoš.

Šta se bitno menja usvajanjem Pravilnika, objasnila je Anđelina Kuzmanović, dipl. inž. građ. i menadžer razvoja aplikacija u Knauf Insulation-u: "U odnosu na dosad važeće propise, izdvaja se značajno sniženje koeficijenta prolaza toplote, što praktično znači da ako govorimo o spoljašnjem zidu, minimalna potrebna debljina termoziolacionog materijala sada će biti 10 – 12cm".

U skladu sa novinama koje donose pravilnici, Knauf Insulation je sa docentom Aleksandrom Rajčićem razvio program Knauf Term 2.  "Knauf Term 2 je program koji se odnosi na toplotnu zaštitu zgrade i proračun potrebne energije za grejanje i od velike pomoći će biti svima koji se bave projektovanjem u zgradarstvu", izjavio je Rajčić.   

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...