INFONET-468X60-BANNER

Ruiniran luksuzni stan SFRJ u Njujorku

16.09.2011. | Press

Službeni apartman bivše SFRJ na elitnoj lokaciji u Njujorku nalazi se u veoma lošem stanju, pa će poznati holivudski glumac Džek Nikolson, koji planira da ga kupi za 20 miliona dolara, morati da uloži mnogo novca da ga dovede u pristojno stanje. Luksuzni dupleks od 215m2 na jednoj od najboljih adresa na Menhetnu, pretvoren je u ruinu u kojoj se zidovi ljušte, plafoni otpadaju od vlage, luksuzni nameštaj je većim delom satruo, voda curi na sve strane...

Srebrom ukrašene vitrine i komode sada su prekrivene gomilom prašine, slike na zidovima su oštećene od vlage, a kupatila zapuštena sa polomljenim inventarom. Stanom dominiraju velike stepenice koje vode do mnogobrojnih spavaćih soba na drugom spratu. U kuhinji se nalazi mikrotalasna peć veličine klima-uređaja, a u špajzu se još nalazi tegla maraskino višnje i tai sosa.

"Nekada topao prostor sada smrdi na vlagu. Raskošni dupleks sa šest spavaćih soba, četiri kupatila, dva polukupatila skoro dve decenije taloži prljavštinu i prašinu", kaže sagovornik dnevnog lista Press.

Press piše da ovaj stan na Park aveniji zvrji prazan već 19 godina, a troškove od čak 12.300 dolara mesečno plaća samo Srbija iako pravo na stan polažu i Hrvatska, Slovenija, BiH i Makedonija.

Srbija je kao zakonski naslednik imovine bivše SFRJ nastavila da plaća održavanje dupleksa kako ne bi izgubila tako vrednu nekretninu. "Država se vodila finansijskom logikom - kada se luksuzni stan proda, Srbija će dobiti 39,5% prihoda. Ako Nikolsonu prodamo stan za minimum 20 miliona dolara, dobićemo 7,9 miliona dolara, što je četiri puta više nego što je do sada dato za održavanje dupleksa."

Napomena redakcije Portala www.gradjevinarstvo.rs: Prema datim ciframa, 7,9 miliona dolara je tri, a ne četiri puta više od sume date za 19 godina održavanja.

Sporazum o prodaji stana trebalo bi da bude postignut ovih dana u Sarajevu. Džeku Nikolsonu se stan dopao pa su njegovi advokati čak uspeli i da plasiraju priču o "ničijem apartmanu" u New York Post-u. U tom tekstu se kaže da se "12 godina po okončanju krvoprolića na Balkanu borbe nastavljaju oko dupleksa koji je nekada bio u vlasništvu bivše komunističke države".

Jugoslavija je stan kupila za 100.000 dolara 1975. godine. U dupleksu su nekada živeli jugoslovenski izaslanici pri UN, a poslednji, Darko Silović, ambasador Jugoslavije pri UN, iseljen je 1992. godine.
Posle raspada SFRJ, pet republika je zatražilo vlasništvo nad stanom na sudu. Godine 2001. nove države nastale od bivših SFRJ republika sporazumele su se i napravile okvire za podelu imovine Jugoslavije u celom svetu, ali je ovaj stan ostao pod sporom.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;