INFONET-468X60-BANNER

Zabrana za plastične kese

15.03.2009. | Petar Đurović | Blic

U Srbiji će uskoro biti zabranjena proizvodnja i korišćenje plastičnih kesa saznaje „Blic nedelje“ u Ministarstvu za životnu sredinu. Istovremeno sa ukidanjem plastičnih kesa, radiće se na podsticanju proizvodnje biorazgradive papirne ambalaže.

Tokom naredne nedelje očekuje se dogovor Ministarstva i proizvođača plastičnih kesa oko uredbe o zabrani proizvodnje i korišćenja plastičnih kesa, a ubrzo zatim i prolazak kroz skupštinsku proceduru. Taj akt će biti samo jedan od paketa zakonskih mera kojim će Vlada ući u odlučnu borbu sa ekološkim problemima u Srbiji.

– Cilj nam je da se u svim prodavnicama i supermarketima umesto plastičnih koriste papirne kese koje se mogu upotrebljavati i više puta. Proizvodnja i uvoz svih polietilenskih kesa debljine ispod 14 mikrona biće zabranjena, a istovremeno ćemo pomoći da što pre počne proizvodnja biorazgradivih kesa, koje nisu pretnja po životnu sredinu – kaže Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

Plastične kese „tregeruše“ najopasnije su po okolinu jer se ne razgrađuju u prirodi, a njihova reciklaža je skupa i teško izvodljiva. Mesečna potrošnja ovih kesa u Srbiji je blizu 200 miliona komada, a za proizvodnju samo jedne kese emituje se oko 200 miligrama ugljen-dioksida. Kako u Srbiji proizvodnja papirnih kesa nije razvijena, država će morati da finansijski podstakne proizvodnju. Ipak to neće pogoditi građane, jer je po predlogu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu predviđeno da se posebnim taksama oporezuje uvoz i proizvodnja plastičnih kesa. Novac od tih taksi bi išao u Fond za zaštitu životne sredine, a odatle bi se upućivao kao subvencija za proizvodnju papirnih kesa. Takođe, proizvođači papirnih kesa bi dobijali i kredite iz Nacionalnog fonda za razvoj.

– Građane će prelazak Srbije na proizvodnju biorazgradivih kesa koštati samo par dinara mesečno, što nije veliki iznos ako uzmemo u obzir da time čuvaju svoju okolinu – objašnjava Dulić.

U našoj zemlji ima petnaestak velikih, regionalno raspoređenih proizvođača plastičnih kesa, koji mesečno prerade u proseku oko 500 tona polietilena za proizvodnju kesa. Kako će njihova proizvodnja biti zakonom zabranjena, sistemom stimulacije proizvodnje biorazgradivih kesa njima se nudi rešenje. Na taj način, oni će i dalje proizvoditi i zapošljavati ljude, ali njihove kese više neće zagađivati prirodu.

– Osim velikih, registrovanih proizvođača kesa, u zemlji postoji i mnoštvo sitnih proizvodnji po garažama i improvizovanim halama. Prelaskom na proizvodnju biorazgradivih kesa, i njima se pruža šansa da više ne rade „na crno“ , već da se registruju i legalizuju posao. U suprotnom, Zakon će biti izuzetno strog prema svima koji se i dalje budu bavili proizvodnjom plastičnih kesa – kaže Dulić.

Biorazgradive kese jesu bolje rešenje od plastičnih, jer se mogu koristiti više puta, ali i one utiču negativno na prirodu, prvenstveno sečom šuma. Međutim, u Ministarstvu su razmišljali o proizvodnji platnenih kesa, ali se došlo do zaključka da je u ovom trenutku najekonomičnije rešenje da se proizvode biorazgradive papirne kese.

– Svi veliki trgovački lanci u Srbiji treba da se uključe i pomognu akciju „Očistimo Srbiju“, tako što će iz svojih prodavnica izbaciti plastične, a uvesti papirne kese. Tim primerom oni će podići ekološku svest građana u čitavoj zemlji – dodaje Dulić.
Predviđeno je da prelazni period od zabrane proizvodnje plastičnih do početka proizvodnje biorazgradivih kesa traje par meseci.

Plastika u brojkama

  • 1.000 kesa godišnje, u proseku, građani Srbije uzmu u trgovini
  • zabrana upotrebe plastičnih kesa u EU od 2010.
  • zabrana proizvodnje i upotrebe plastičnih kesa u Kini od prvog juna 2008. godine
  • 1.500 kuna po toni je naknada za zbrinjavanje plastičnih kesa koju plaćaju proizvođači u Hrvatskoj
  • četiri godine je potrebno papirnoj kesi da se razgradi
  • jedna platnena kesa zamenjuje 1.000 plastičnih kesa

Čitajte više u Blicu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;