INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Postavljen i poslednji segment pilona mosta kod Ade Ciganlije

09.09.2011. | eKapija

Poslednji, čelični deo pilona na mostu preko Ade Ciganlije postavljen je juče, tako da je sada njegova visina 200 metara, izjavio je za Beoinfo Nenad Bajić, iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

- Nakon dve godine otkako je naliven temelj za pilon, postavljen je i poslednji deo. Završetak pilona je od nerđajućeg čelika, visok je 25 metara i sastavljen je od tri dela. Svaki deo ima između osam i po i devet metara, a ovaj poslednji težak je deset tona. Završni segment pilona nema konstruktivnu funkciju, u smislu da drži konstrukciju mosta, to je zadatak dela pilona od 175 metara. Osim što je po arhitektonskom rešenju predviđeno da bude od čelika, taj deo pilona može da ima i funkciju gromobrana. Pre ove poslednje faze pilon smo u betonskom delu podigli na 175 metara i on se sastoji od 39 segmenata - istakao je Bajić.

Prema njegovim rečima, slede završni radovi na mostu, kao što su postavljanje ograde, barijera, odvajanje kolovoznih traka i šinskog saobraćaja, hidroizolacija i asfaltiranje i, kako je dodao, "sve ide po planu i očekujemo da do kraja godine most bude u funkciji".

Inače, most na Savi projektovan je kao najduži most sa kosim kablovima i jednim pilonom do sada - njegova dužina iznosi 964 metra. Biće to jedinstven primer podupiranja gornjeg stroja glavnog raspona težine 8.600 tona samo jednim pilonom. Dok dva ili više pilona nose neke od najdužih svetskih mostova sa kosim kablovima, u slučaju mosta na Adi, jedan jedini pilon će nositi ukupnu dužinu kontinualne grede od čak 969 metara.

Most na Adi Ciganliji povećaće kapacitet mreže, kako lokalnog tako i tranzitnog saobraćaja. Most je širok 45 metara i ima šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;