INFONET-468X60-BANNER

Potpis na sporazum o Južnom toku 16. septembra u Sočiju

07.09.2011. | Beta

Šef ruske kompanije "Gazprom" Aleksej Miler najavio je 6. septembra da će 16. septembra u Sočiju biti potpisan sporazum akcionara o realizaciji projekta međunarodnog gasovoda "Južni tok".

U razgovoru sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, Miler je rekao da je izgradnja "Južnog toka" već započeta i da se završetak prve faze tog gasovoda očekuje u decembru 2015.

- Realizacija svih radova na "Južnom toku" ide prema ranije utvrđenom planu - rekao je Miler, uz napomenu da će nemačke i francuske kompanije - BASF i EDF - imati po 15% udela u tom projektu, a italijanska firma ENI - 20%. Preostalih 50% biće u vlasništvu "Gazproma".

Projekt gasovoda "Južni tok" bi, kako je ranije izjavio Putin, trebalo da znatno podigne nivo energetske bezbednosti u Evropi. Predviđeno je da se podmorski deo tog magistralnog gasovoda postavi između kompresorske stanice "Ruskaja", na ruskom delu obale Crnog mora, do crnomorskog priobalja u Bugarskoj.

Dužina gasovoda po dnu Crnog mora biće oko od 900 kilometara, a najveća dubina na kojoj će se postaviti cevovod premašiće na pojednim mestima dva kilometra.

Cevovodom će se prirodni gas dopremati iz Rusije u Evropu - na jugo-zapadu ka Grčkoj i Italiji, a na sever-zapadu ka Srbiji i nizu srednjevropskih zemalja. Kada bude do kraja postavljen, njime će se godišnje do evropskih kupaca isporučivati oko 63 milijarde kubika tog goriva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;