INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odložena odluka o gradnji regionalne sanitarne deponije u Loznici

07.09.2011. | Tanjug

Skupština grada Loznice skinula je juče (6. septembar 2011. godine) sa dnevnog reda ranije pripremljen predlog odluke o određivanju lokacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije komunalnog otpada, čime je izjašnjavanje o tome odloženo za najmanje šest meseci.

Na osnovu ranijih akata i studije Instituta "Kirilo Savić" iz Beograda, bilo je predloženo da se regionalno sanitarno odlagalište komunalnog otpada gradi na Drini kod Loznice ali su se, posle rasprave koja je bila i polemična, odbornici većinom glasova izjasnili za skidanje te tačke sa dnevnog reda.

Takav, za mnoge ne baš uobičajen obrt, budući da je do sada dnevni red za sednice gradskog parlamenta predlagan prema dogovoru odborničkih grupa koje sačinjavaju skupštinsku većinu, usledio je na predlog odbornika iz redova Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Milana Veselinovića.

On je predlog da se razmatranje tog pitanja odloži obazložio potrebom očuvanja prirode i zaštitom reke Drine, navodeći da je to stav mnogobrojnih građana, različitih političkih opredeljenja, iz mesne zajednice Lipnički Šor, na čijoj teritoriji bi bila deponija.

Veselinović je za Tanjug rekao da se na taj način ne dovodi u pitanje potreba izgradnje buduće deponije nego da umesto predložene, prvenstveno iz ekoloških razloga, treba odabrati drugu lokaciju jer bi u protivnom prirodnom rezervatu Krivića ada na Drini bila pričinjena nenadoknadiva šteta.

U izjašnjanju je učestvovalo 45 odbornika od kojih su 32 bila za skidanje sa dnevnog reda odluke o određivanju buduće lokacije, a formalno skupštinsku većinu u gradskom parlamentu čine odbornici URS i koalicije koje predvode Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije.

Buduća deponija bi trebalo da se gradi za potrebe grada Loznice i okolnih opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, a krajem novembra prošle godine, zbog neslaganja meštana naselja Voćnjak, Skupština grada je odustala od prvobitne nemere da se u ataru tog mesta kod Loznice gradi regionalna deponija.

Odluka o novoj lokaciji, sada je izvesno, biće u nadležnosti novog saziva gradskog parlamenta, budući da ponovno izjašnjavanje o tome, prema Statutu Skupštine, može da usledi tek posla najmanje šest meseci od prethodnog glasanja o tome.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;