INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Carnex" započinje izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda

02.09.2011. | eKapija

Kompanija "Carnex" konačno je dobila građevinsku dozvolu, poslednji dokument neophodan za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, a koji izdaje Odeljenje za urbanizam Opštine Vrbas. U narednih nekoliko dana može se očekivati početak građevinskih radova, s obzirom na to da su tokom leta obavljeni svi neophodni pripremni radovi, odnosno spremljen je teren na kojem će uskoro početi izgradnja budućeg postrojenja.

- Već više od pet godina, "Carnex" intenzivno radi na iznalaženju rešenja kako bi se negativan uticaj svakodnevnog procesa proizvodnje smanjio na minimum, te konačno i sprečio. U okviru svog investicionog plana, kompanija je već namenila 3,5 miliona evra za unapređenje ekoloških pitanja, a izgradnja ovog postrojenja predstavlja jedan od prioriteta u planiranim investicijama. Vrednost izrade projekta, kao i izgradnja postrojenja, iznosi više od 2 miliona evra. Rokovi završetka izgradnje zavisiće od dinamike izvođenja radova, a za ovaj značajan posao biće angažovane građevinske firme iz Srbije - navedeno se u saopštenju kompanije.

Izgradnjom prečišćivača "Carnex" će doprineti očuvanju Velikog bačkog kanala, odnosno rešavanju višedecenijskog problema sa kojim se lokalna zajednica, ali i kompanija suočavaju.

Gradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, "Carnex" i ove godine nastavlja sa realizacijom značajnih investicija u oblasti ekologije. Kao što je to učinjeno prošle godine, na farmi svinja u Vrbasu, ove godine će i na preostale dve "Carnex" farme biti instalirani separatori koji odvajaju tečnu od čvrste faze stajnjaka. Na ovaj način se izdvaja čvrsti deo stajnjaka koji se koristi za obogaćivanje poljoprivrednog zemljišta.

- "Carnex" je prošle godine uložio u nabavku specijalne cisterne koja rastura tečni stajnjak sa svinjogojskih farmi PC Stočarstvo na polja PC Biljna proizvodnja, a ovih dana se očekuje i isporuka još jedne. Na ovaj način se dobija dvostruka korist. S jedne strane, smanjuje se ispuštanje otpadnih voda sa farmi i smanjuje se naknada za iste. S druge strane, u poljoprivredi se smanjuje korišćenje veštačkih đubriva i razvijaju se bolje metode održive poljoprivrede - navedeno je u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;