"Carnex" započinje izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda

02.09.2011. | eKapija

Kompanija "Carnex" konačno je dobila građevinsku dozvolu, poslednji dokument neophodan za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, a koji izdaje Odeljenje za urbanizam Opštine Vrbas. U narednih nekoliko dana može se očekivati početak građevinskih radova, s obzirom na to da su tokom leta obavljeni svi neophodni pripremni radovi, odnosno spremljen je teren na kojem će uskoro početi izgradnja budućeg postrojenja.

- Već više od pet godina, "Carnex" intenzivno radi na iznalaženju rešenja kako bi se negativan uticaj svakodnevnog procesa proizvodnje smanjio na minimum, te konačno i sprečio. U okviru svog investicionog plana, kompanija je već namenila 3,5 miliona evra za unapređenje ekoloških pitanja, a izgradnja ovog postrojenja predstavlja jedan od prioriteta u planiranim investicijama. Vrednost izrade projekta, kao i izgradnja postrojenja, iznosi više od 2 miliona evra. Rokovi završetka izgradnje zavisiće od dinamike izvođenja radova, a za ovaj značajan posao biće angažovane građevinske firme iz Srbije - navedeno se u saopštenju kompanije.

Izgradnjom prečišćivača "Carnex" će doprineti očuvanju Velikog bačkog kanala, odnosno rešavanju višedecenijskog problema sa kojim se lokalna zajednica, ali i kompanija suočavaju.

Gradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, "Carnex" i ove godine nastavlja sa realizacijom značajnih investicija u oblasti ekologije. Kao što je to učinjeno prošle godine, na farmi svinja u Vrbasu, ove godine će i na preostale dve "Carnex" farme biti instalirani separatori koji odvajaju tečnu od čvrste faze stajnjaka. Na ovaj način se izdvaja čvrsti deo stajnjaka koji se koristi za obogaćivanje poljoprivrednog zemljišta.

- "Carnex" je prošle godine uložio u nabavku specijalne cisterne koja rastura tečni stajnjak sa svinjogojskih farmi PC Stočarstvo na polja PC Biljna proizvodnja, a ovih dana se očekuje i isporuka još jedne. Na ovaj način se dobija dvostruka korist. S jedne strane, smanjuje se ispuštanje otpadnih voda sa farmi i smanjuje se naknada za iste. S druge strane, u poljoprivredi se smanjuje korišćenje veštačkih đubriva i razvijaju se bolje metode održive poljoprivrede - navedeno je u saopštenju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije