Grad Beograd obnavlja još tri zgrade pod zaštitom države

25.08.2011. | eKapija

Grad Beograd, preko Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, finansiraće obnovu još tri fasade pod zaštitom države. Radovi će se obaviti na fasadama zgrada u Admirala Geprata 15, zgradi na uglu ulica Prote Mateje 25 i Njegoševe 25, i Cara Dušana 92.

Objekat u Admirala Geprata 15 izgrađen je 1928. godine po projektu arhitekte Franje Urbana, u duhu arhitekture akademizma.

Zgrada na uglu ulica Prote Mateje i Njegoševe izgrađena je 1924. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Zlokovića i predstavlja jedno od njegovih prvih realizovanih dela. Oblikovan je u duhu neorenesansne arhitekture, a reljefe u veštačkom kamenu izradio je vajar Živojin Lukić. Objekat je značajan pre svega kao kulturno-istorijska vrednost s obzirom na to da predstavlja rano delo jednog od vodećih arhitekata dvadesetih i tridesetih godina 20. veka u Beogradu.

Objekat u Cara Dušana 92, poznatiji kao "Kuća trgovca Ljubomira Jakovljevića", sagrađen je 1939. godine prema projektu inženjera Vasilija Gončarova kao četvorospratna zgrada poslovno-stambene namene. Svojom namenom i arhitektonskim karakteristikama, zgrada se uklapa u niz poslovno-stambenih objekata i predstavlja tipičan primer beogradske arhitekture tridesetih godina 20. veka.

Svi objekti nalaze se u okviru celine "Stari Beograd" i imaju status prethodne zaštite.

Tokom proteklih godinu dana u gradu je obnovljeno 11 fasada pod zaštitom države, među kojima su zgrada Generalštaba i Srpskog lekarskog društva.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...