INFONET-468X60-BANNER

Da bi se od Palića napravilo mondensko letovalište potrebno 40 miliona evra

22.08.2011. | eKapija

Da bi se od Palića napravilo pravo mondensko letovalište po uzoru na Karlove Vari ili Moravske toplice neophodno je obezbediti oko 40 miliona evra. Kada je usvojen Master plan banje Palić verovalo se će banja biti izgrađena do 2014. godine. Master plan se može i fazno realizovati na kraći i duži rok, u zavisnosti od priliva novca i stranih investicija. U lokalnoj samoupravi kažu da je mnogo investitora zainteresovano da ulaže u Palić, ali zbog poslovne politike ne mogu da kažu koje su firme u pitanju, navodi portal "Yu eco".

Moravske toplice izgrađene su na livadi na samom severoistoku Slovenije. Iz dubine od gotovo 2.000 metara uspinje se prirodna i jedinstvena crna termomineralna voda pogodna za lečenje različitih reumatskih i kožnih obolenja. Prirodni uslovi Moravskih toplica idealni su za programe opuštanja i vraćanja životne snage. Na Paliću bi mogla da se izgradi banja po uzoru na Slovenačke ili neke druge zemlje Evropske unije, tvrde stručnjaci.

Region Subotice i Palića leži na termalnoj vodi. Na Paliću se nalaze dve bušotine i jedna se koristi za grejanje "Elit Palića" i Rasadnika JP "Palić Ludoš", a druga za termalni bazen. Ukoliko bi sve teklo po planu na 380.000 hektara bilo izgradeno 47.000 kvadratnih metara prostora, najviše hotela i ugostiteljskih objekata, što bi obezbedilo 1.700 ležaja, pet kompleksa raznih bazena, zatim 220 apartmana u vilama, plaže, pristanište, golf teren, nekoliko tradicionalnih objekata kao što su salaši i čarde, i mnoge druge sadržaje.

Na osnovu javnog konkursa sprovedenog u junu i julu 2006. godine posao za izradu master Plana dobila je firma "Horwath Consulting" iz Zagreba. Iako je "Terme olimia" odustala od gradnje banje Palić uskoro će se raspisati novi javni poziv za strateškog partnera.

Palić kao banjsko lečilište bilo je poznato još s početka XIX veka. Zahvaljujući termalnim izvorima i lekovitim svojstvima vode, u ovo banjsko mesto dolazili su imućni i ugledni građani na odmor i lečenje iz gotovo čitave Evrope. Njegove turističke i banjske prednosti kasnije su gotovo zaboravljene, možda se opet ožive turistički potencijali izgradnjom banje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;