INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Petnice

19.08.2011. | E-kapija

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i minstar prosvete i nauke Žarko Obradović posetili su sa gradonačelnikom Valjeva Istraživačku stanicu Petnica povodom radova na njenoj dogradnji i rekonstrukciji. Đelić je rekao da je Vlada odredila 7,3 miliona evra za izgradnju potpuno nove Istraživačke stanice Petnica, kao i 5,1 milion evra za infrastrukturu i 2,2 miliona evra za njenu opremu. Ona će za nekoliko meseci, po završetku rekonstrukcije, postati vodeći evropski vanškolski obrazovni centar.

On je nakon posete gradilištu uputio poziv donatorima, preduzećima i bivšim polaznicima Petnice da postanu prijatelji tog naučnog centra i pomognu da on pokrije operativne troškove.

Đelić je istakao da će Petnica zahvaljujući investicijama, od proleća, kada se planira završetak radova, imati novu laboratoriju, nov smeštajni objekat umesto postojećeg montažnog, kao i renoviranu biblioteku, kuhinju, učionice i sale sa najmodernijom opremom. Tako će biti uvećan kapacitet stanice za 50%, a biće omogućeno i da se uvedu potpuno novi programi.

Đelić je napomenuo da je ovaj projekat deo velikog investicionog ciklusa u naučno-tehnološku infrastrukturu naše zemlje vrednog 400 miliona evra. Prema njegovoj oceni, ova investicija biće snažan adut i za Valjevo, koje će moći da afirmiše obrazovni turizam, pri čemu će infrastruktura u Petnici biti stavljena u službu svih mališana u Srbiji i njihovih profesora.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić saopštio je da se inače veoma zahtevni radovi na rekonstrukciji obavljaju po planu, kao i da se programi za polaznike, uglavnom srednjoškolce, održavaju nesmetano.

Radovi na Petnici finansiraju se sredstvima iz finansijskog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom za razvoj naučne i tehnološke infrastrukture, u vrednosti od 200 miliona evra.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;