PRIJAVA-468X60-BANNER

Gubici vranjskih preduzeća zbog embarga kosovske vlade

19.08.2011. | Blic

Odlukom Prištine da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije vranjskim preduzećima Simpo i Alfa-plam biće naneta ogromna šteta, navode u tim kompanijama. Generalni direktori Simpa Slađan Disić i Alfa-plama Velin Ilić kažu za novinsku agenciju Tanjug da je teško bilo kakvim merama i akcijama nadoknaditi oko četiri miliona evra koliko će, tvrde, njihove kompanije izgubiti zatvaranjem ovog tržišta.

"Mi smo prošle godine na Kosovu i Metohiji plasirali naših proizvoda u vrednosti od dva miliona evra, a u prvom polugodištu ove godine čak smo zabeležili solidan rast prometa. U ovom trenutku ne vidimo način da to nadoknadimo", kaže direktor Disić. Ističe da će odluka o embargu biti utoliko štetnija zato što dolazi baš sada, kada je na jednomesečni odmor na Kosovo i Metohiju stigao veliki broj Albanaca iz zemalja Zapadne Evrope. "Mi iskreno žalimo što su baš sada naši saloni u Prištini i Gnjilanu bukvalno prazni i što su druge trgovinske kuće na Kosovu sprečene da posluju sa našom velikoprodajom", kaže Disić.

Metalna industrija Alfa-plam, po obimu proizvodnje, najveći je srpski i peti u Evropi proizvođač grejnih tela na čvrste, tečne i gasovite energente. Ilić kaže da je Kosovo zbog blizine uvek bilo interesantno tržište za vranjske metalce. "Do odluke privremene Vlade Kosova, mi smo na tom tržištu ostvarivali godišnji promet od dva miliona evra. Trenutno smo zaustavili sve isporuke", kazao je Ilić.

Generalni direktor Simpa podseća na još jedan, kako kaže, važniji aspekt štetnih posledica ovakve odluke o embargu, koji se može primeniti i na Alfa-plam. "Za nas je još veća šteta što mi na ovakav način gubimo tržište KiM. Makar i privremenim odlaskom sa tog tržišta, stvara se vakuum koji će popuniti proizvođači iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Turske pa čak i Kine", kaže zabrinut generalni direktor Simpa. On se, ipak, nada da je ovo samo privremena mera i da će međunarodna zajednica sa vlastima u Beogradu i Prištini naći način da političke odluke ustuknu pred ekonomskim.

"Mi u Simpu verujemo u pobedu dijaloga i podržavamo sve one koji su spremni da istraju na tom teškom putu, jer će ta pobeda značiti i pobedu ekonomije", rekao je na kraju generalni direktor Simpa Slađan Disić komentarišući posledice kosovskog embarga.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;