INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Još novca za subvencionisane kredite

17.08.2011. | Tatjana Spalević | Večernje novosti

Ministarstvo za prostorno planiranje tražiće da se rebalansom budžeta obezbedi dodatnih 500 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite, najavio je resorni ministar Oliver Dulić. "Budžetom za ovu godinu predviđene su dve milijarde dinara za subvencionisane stambene kredite, ali je 900 miliona otišlo na stare obaveze. Uz dodatnih 500 miliona dinara očekujem da ćemo tokom godine ohrabriti one kupce koji se zbog straha od krize sada premišljaju da uđu u kredit", rekao je Dulić u intervjuu dnevnom listu Večernje novosti.

Tržište beleži dramatičan pad tražnje za kvadratima. Kupuju se samo stanovi koje gradi država, i to je ozbiljan problem. Pomoć je, istakao je Dulić, neophodna privatnom sektoru, a to je moguće i kroz povećanje iznosa za subvencionisane stambene kredite. Dulić je kazao da će u septembru biti urađena analiza efekata mera u vezi sa stambenim kreditima, kako bi se videlo koliko je povećanje učešća sa 10 na 20% uticalo na smanjenje tražnje za stambenim kreditima.

Na pitanje da li za stanove koje gradi država ima dovoljno kupaca, ministar Dulić kaže:

"Mi smo ozbiljno Ministarstvo i započete projekte završavamo. To smo pokazali na Avalskom tornju, koji smo zatekli bez zatvorene finansijske konstrukcije i na početku gradnje. Pokazaćemo to i na još 245 projekata koje smo pokrenuli u celoj Srbiji. Do sada je Građevinska direkcija Srbije u prodaju pustila 1.800 stanova na lokaciji bivše kasarne. Od toga je prodato 950 stanova, a u toku je procedura za prodaju još 400 stanova. Prodate su uglavnom nekretnine manje kvadrature. Useljenje prvih stanova očekujemo početkom sledeće godine, odnosno dva - tri meseca pre roka."

Što se tiče naselja Dr Ivan Ribar, gde je planirana izgradnja 1.100 stanova, Dulić je rekao da je završen konkurs za arhitektonska rešenja, da će prve dozvole biti izdate u oktobru, a gradilište otvoreno do kraja godine. "Drago mi je što je cela arhitektonska struka učestvovala u kreiranju ovog naselja. Naselje će biti spektakularno i služiće za ponos, jer je plod pameti, znanja i kreativnosti naših arhitekata. Očekujemo da će prve dozvole biti izdate u oktobru, a gradilište otvoreno do kraja godine. Stanovi će se prodavati po sličnim cenama kao i u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu i očekujemo veliko interesovanje kupaca."

Dulić navodi da je država, kao investitor, otvorila nova gradilišta, uposlila domaću operativu i tako uspela da spreči kolaps građevinske industrije. "Srbija je jedina država u regionu koja beleži pozitivne pomake u građevinskom sektoru. Time nismo zadovoljni i bilo bi neodgovorno da kažem da je građevinski sektor izašao iz krize. Biće potrebne godine da se ponovo pokrene investiciona aktivnost."

Na pitanje o trasi autoputa Beograd - južni Jadran, Dulić je rekao da će ključnu ocenu isplativosti i izvodljivosti "jednog ili drugog rešenja" dati reviziona komisija, navodeći da je najverovatnija opcija da autoput ide levom obalom Save, kako bi se izbegli ogromni troškovi saniranja klizišta Umka i Duboko.

Dulić je rekao da je nova uredba o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu u proceduri i očekuje da će biti usvojena ove ili naredne nedelje.

Kad je u u pitanju Uredba o izdavanju državnog zemljišta u zakup, on je rekao da će i ona biti doneta ove ili naredne nedelje. "Republika i pokrajina mogu ubuduće da izdaju zemljište u zakup, a do sada su to radile samo lokalne samouprave. Očekujem da će se zahvaljujući ovoj uredbi jedan značajan deo problematičnih legalizacija rešiti i to po najpovoljnijim uslovima", kazao je on.

Dulić je rekao da se legalizacija, prema izveštajima lokalnih samouprava, odvija nesmetano, ali da će zbog velikog broja predmeta, biti potrebne godine da se to sve reši.

Što se tiče javno-privatnog partnerstva, ministar je izjavio: "Spremamo tu uredbu. Ima investitora koji su spremni da grade na opštinskom zemljištu, a da potom ustupe lokalnim samoupravama određen broj novoizgrađenih kvadrata. Uredba koja će definisati proceduru za javno-privatno partnerstvo, gde lokalna samouprava ulazi sa zemljištem, a investitori sa kapitalom grade, biće usvojena na jesen."


 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;