INFONET-468X60-BANNER

Ministar smatra da im treba strpljenja, a putari da im trebaju plate

10.08.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Putari iz preduzeća u sastavu Nibens grupe prekinuli su jučerašnje blokade, ali za danas su najavljene nove jer smatraju da pomaka nema. Prema poslednjim vestima, radnici su danas blokirani u svojim preduzećima tako da ne mogu da sprovedu najavljenu blokadu.

Putari PZP Niš prekinuli su juče oko 11 sati blokadu kraka Koridora 10 od Niša prema Sofiji. "Od predstavnika MUP-a smo čuli da su reagovale ambasade Bugarske i Turske i da bi izbegli međunarodni incident i da ne bi maltretirali putnike rešili smo da prekinemo blokadu", rekao je predstavnik sindikata u ovom preduzeću Ljubiša Ivanović.

Ivanović smatra da je blokadom dela Koridora 10 u trajanju od sat i po postignut cilj i da je upućena jasna poruka nadležnima da su radnici Nibens grupe spremni i na drastične vrste protesta.

Radnici PZP Vranje prekinuli su juče blokadu saobraćaja na Koridoru 10 kod Vranja da ne bi došlo do incidenta sa pripadnicima Žandarmerije, ali je protest nastavljen u krugu pogona Mehanizacija PZP u Vranju, izjavio je zamenik predsednika Samostalnog sindikata tog preduzeća Zoran Nikolić.

Radnici preduzeća Vojvodinaput -Bačkaput blokirali su mehanizacijom radove na izgradnji autoputa kod 81. i 83. kilometra od mađarske granice prema Novom Sadu.

Radnici PZP Kragujevac juče nisu protestovali, ali najavljuju da će se danas pridružiti kolegama iz Nibens grupe u najavljenoj blokadi Koridora 10, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata Dragan Zlatić.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović ne očekuje da će na severu protest brzo biti okončan. "Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić nas je jutros zvao, ali nije mi ništa konkretno rekao, tako da smo se odlučili da krenemo sa blokadama", izjavila je juče Vukanović.

Sekretar Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije Goran Rodić za dnevni list Danas kaže da Nibens grupa "ne može nikad više da oživi", a trebalo bi debelo da se preispita i "koja je to matematika bila kad je nastajala tako što je jedan čovek kupio sve živo", a na čelo ozbiljnih firmi "došli ljudi koji ne samo da nisu iz struke, nego su daleko od struke".
Rodić, međutim, tvrdi da među preduzećima iz Nibens grupe ima i onih koja su još vrlo dobra, kao što je ZGOP, Vojvodinaput, Partizanski put i sad je samo pitanje kako će da se izađe "iz tih nakaradnih privatizacija", pa da se firme ili ponovo prodaju ili pripoje nekim drugim firmama.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić povodom jučerašnje blokade puta Niš - Sofija rekao je za dnevni list Danas da radnici treba da se vrate na gradilišta i strpe još nekoliko dana, a ne da blokiraju puteve. On misli da se pitanje opstanka ovih preduzeća uopšte ne dovodi u pitanje i kaže da je siguran "da stečaja neće biti", kao i da je blokada "besmislena".

"Kakva blokada, to je besmisleno i neozbiljno", napominje Mrkonjić, dodajući da radnici treba da se vrate na gradilišta i da je najtužnije "kada imate posao, a ne radite". Smatra da je neozbiljno blokirati puteve, i da se tu radi, pre svega, o manipulaciji radnicima.

"Poručujem im da se strpe još nekoliko dana i da će sve biti u redu. Ubrzo će dve ili tri firme dobiti zaostale plate, banke kao najveći poverioci rade na tome i uskoro će svi imati posao", naglašava Mrkonjić.

On ističe da država nije dužna da pomaže privatnim preduzećima, ali da u ovom "surovom kapitalizmu" ima potrebu da pomogne radnicima koji svakako treba da idu na svoja radna mesta.

Ova vest je nastala spajanjem dela vesti iz dnevnog lista Danas i Glas javnosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;