INFONET-468X60-BANNER

Amerikanci ulažu u vetroparkove u Nemačkoj

08.08.2011. | EurActiv

Američki fond Blekstoun (Blackstone) saopštio je 5. avgusta da želi da investira više milijardi evra u energiju vetra na obalama Nemačke na Severnom moru jer smatra da je to unosno tržište posle odluke da se zatvore nuklearne elektrane u toj zemlji. Blekstoun je u Berlinu objavio da je sve spremno za izgradnju najvećeg vetroparka u Nemačkoj vrednog 1,2 milijarde, a saopšteno je i da je dobijena građevinska dozvola za još jedan u koji će biti uloženo 1,3 milijardi evra.

Prvi park od 80 vetrogeneratora koje će proizvesti nemačka kompanija Simens (Siemens) trebalo bi da bude završen tokom 2013. godine. Za drugi park koji će imati 64 turbina na vetar, finansije treba da budu prikupljene do kraja 2013. a izgradnja će biti gotova 2016. godine.

Jedan od direktora Blekstouna Dejvid Foli (David Foley) pozdravio je "pozitivan ishod udruživanja privatnog kapitala sa državom, industrijom i preduzećima".

"Bez KfW (investicione banke), sve ovo ne bi bilo moguće", dodao je Šon Klimčak (Sean Klimczak) na konferenciji za novinare u Berlinu. "Nadamo se da naš dolazak na tržište šalje pozitivan signal investitorima", rekao je i ocenio da bi vetrogeneratori postavljeni na moru mogli da obezbede "dobar prihod od investicija".

On je dodao da ipak postoje rizici koji se ne mogu preduprediti posebno kada je u pitanju vetar čak i posle mnogo simulacija i istraživanja. "Najveći problem nije dobro poznavanje ovog posla već povezivanje sa električnom mrežom", rekao je Peter Giler (Giller) koji upravlja projektom Blekstouna u Nemačkoj. Izgradnja vetrogeneratora na moru zahtevaće brzu izgradnju mreže koja će preneti proizvedenu energiju sa severa u ekonomsku zonu na jugu zemlje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;