IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izgradnja nuklearke Belena dovedena u pitanje

03.08.2011. | Tanjug

Projekat izgradnje bugarske nuklearne elektrane Belene ozbiljno je došao u pitanje, a time i najavljeno učešće Srbije u njemu. Ruska kompanija Atomstrojeksport odlučiće, naime, do novembra da li će učestvovati u izgradnji druge bugarske nuklearne centrale Belene. Odluka o tome je neizvesna zbog spornih pitanja između ruske i bugarske energetske kompanije.

Izgradnja nuklearke je usporena zbog još nedogovorene konačne cene projekta između Rusije i Bugarske, koja varira između pet i devet milijardi evra.

Mediji u Rusiji su preneli da će se Atomstrojeksport sigurno povući iz projekta ukoliko ne bude napretka u pregovorima sa Bugarskom. Prema procenama ruskih pravnika, dogovor Atomstrojeksporta i NEK-a može biti stavljen van snage u svakom trenutku, dobrovoljnom odlukom kompanija ili sudskim putem. U slučaju propadanja projekta Belene, ruska kompanija neće imati velike štete, osim eventualnog nedobijanja odštete za projekat.

Moskva i Sofija trenutno razgovaraju jezikom sudskih zahteva i ultimatuma, jer je Atomstrojeksport podneo arbitražnom sudu Međunarodne trgovačke komore zahtev protiv bugarske Nacionalne električne kompanije (NEK) za isplaćivanje 58 miliona evra, uloženih u radove neophodne za izgradnju te nuklearke.

NEK je takođe najavio da će podneti sudski zahtev protiv Atomstrojeksporta za isplatu 61 miliona evra, na račun stare opreme koja se nalazila na teritoriji gde je predviđena izgradnja elektrane. Bugarski ministar ekonomije Trajčo Trajkov je saopštio da je postavio ultimatum Rusiji da povuče zahtev predat Međunarodnoj trgovačkoj komori u Parizu.

Bugarska je posle zatvaranja četiri od šest reaktora nuklearke Kozloduj odlučila da pokrene pitanje izgradnje druge elektrane tog tipa.

Elektrana Belene će se sastojati od dva reaktora jačine od po 1.000MW i biće građena na Dunavu. Zbog nedostatka novca, Bugarska je predložila i drugim zemljama u regionu da učestvuju u finansiranju projekta, a Srbija je već izrazila zainteresovanost za učešće u tom poslu.

Vezane vesti:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;