INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pomozi i vratiće ti se

02.08.2011. | Branko Pejović | Politika


Ivanjica, centar

Kad je sloge i umeća, katkad i takva nevolja kao što je zemljotres može da bude od koristi. Događa se to, evo, graditeljima montažnih kuća iz Ivanjice, izuzetno spremnim kad je gradnjom takvih objekata valjalo hitno pomoći postradalima u kraljevačkom kraju, kad su za samo 11 dana uoči Nove godine napravili i postavili 101 kuću, a novcem Vlade Srbije ukupno 430 takvih u Kraljevu sagradili.

Opštu akciju pomoći unesrećenima posle zemljotresa u kraljevačkom kraju Vlada Srbije je, uz ostalo, vodila i velikim ulaganjima u stambeno zbrinjavanje porodica koje su ostale bez krova nad glavom. Bila je zima i valjalo je sve brzo raditi, a gradnja montažnih kuća pokazala se tada kao najbolje i najpovoljnije rešenje.

"Čitav posao za Ivanjicu je od velikog značaja. U šali i u zbilji ovde kažu da je zemljotres u Kraljevu ivanjičkoj privredi pomogao da preživi jednu tešku godinu. Mi svi već treću sezonu osećamo posledice svetske krize, s tim što građevinska industrija posebno trpi njene udare. Bili smo na minimumu posla i bilo je pitanje šta ćemo s ljudima u celom tom periodu raditi", kaže Milić Spasojević, direktor Špik iverice i pomoćnik predsednika opštine Ivanjica za privredu.

"Osnovali smo konzorcijum u okviru koga je devet ivanjičkih preduzeća radilo na terenu i još nekoliko u logistici. Tokom zimskih dana na temperaturi od minus 12ºC, za 11 dana od Svetog Nikole do Nove godine uradili smo i postavili 101 kuću, a zatim stotine ostalih, do sada ukupno 430. Do kraja septembra biće završena i poslednja, petstota. Ivanjičke firme, sa Špikom na čelu, do tada će obaviti svoj deo posla", kaže g. Spasojević.

Ivanjički graditelji iskazali su slogu kakva se kod nas ne sreće baš često, probleme rešavali u hodu ujedinivši se oko jednog cilja – napraviti kuće, pomoći postradalima. A Milić Spasojević napominje da je Vlada Srbije u ovom primeru pokazala izuzetnu efikasnost u plaćanju.

Kako Ivanjičani ispostave račun i predaju ga Gradu (Vlada je posao finansirala preko grada Kraljeva), tako im se u roku od tri dana prebaci novac. U celoj ovoj priči, dodaje on, država Srbija je prepoznala potrebu gradnje funkcionalnih, ekološki zdravih kuća.

Zahvaljujući poduhvatu u Kraljevu, kako ističe, zaposlena je cela građevinska i montažerska operativa, više od 600 ljudi je bilo svih sedam meseci angažovano u raznim fazama izvođenja ovih radova, i svi su na vreme plaćeni.

"Jednu od najtežih zima premostili smo bez ikakvih problema. A što je još važnije, posao u Kraljevu otvorio je vrata svima nama, pa je sada trostruko povećan broj zahteva i upita za montažne kuće u celom području eks-Jugoslavije i šire", navodi Spasojević. Na tom velikom ispitu porastao im je rejting. Za njihove kuće sada se interesuju kupci u državama EU, skandinavskim zemljama, Rusiji...

Špik iverica i još neke firme iz konzorcijuma imaju već sklopljene ugovore sa preduzećima iz EU i skandinavskih zemalja, a planiraju i da preko Rusije otvore novo tržište gde se pominje proizvodnja velikog broja kuća. "Kraljevo je bilo jedan ozbiljan test", zaključuje Spasojević.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;