INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nepotpuni registri investitora

02.08.2011. | B92

Kancelarija pokrajinskog ombudsmana prikupila je podatke od 11 lokalnih samouprava u Vojvodini za koje je procenjeno da su u proteklom periodu bile najprimamljivije za investitore i potencijalne kupce nepokretnosti, i utvrdila da opštine ne vode adekvatne registre.

"Zbog činjenice da se registar ni u jednoj od lokalnih samouprava ne vodi u potpunosti u skladu sa Pravilnikom, opšti je zaključak da je postupak vođenja i dostupnosti registra investitora još uvek nepotpun, a ideja u začetku", ocenio je vojvođanski ombudsman.

Pored informacije o investitorima, registar bi trebalo da doprinese boljoj informisanosti građana prilikom kupovine nekretnina, kao i smanjenju opasnosti od zloupotreba i prevara od strane investitora.

Kancelarija je do sada zatražila podatke od opština Bačka Palanka, Inđija, Kikinda, Ruma i Stara Pazova, kao i gradova Zrenjanin, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica i Subotica, a analiza prikupljenih podataka pokazala je da se registar investitora ne vodi u Somboru i Subotici.

"U šest jedinica lokalne samouprave registar je dostupan i putem interneta, dok se samo u dve od suda pribavljaju i kopije overenih ugovora", navodi se u saopštenju i dodaje da u svih 11 lokalnih samouprava većina registara investitora ne sadrži sve propisane podatke.

Zakon o planiranju i izgradnji propisao je da je svaka lokalna samouprava u obavezi da vodi registar investitora kao javnu evidenciju o svim raspoloživim podacima o fizičkom ili pravnom licu kao investitoru.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;