INFONET-468X60-BANNER

Ima li sreće u zajednici sa Ikeom?

25.07.2011. | Danas

Gradimir Simijonović, vlasnik i direktor preduzeća Toplica drvo, kaže da se kod nas stalno kao velika šansa pominje eventualni dolazak Ikee, ali da bi trebalo dobro razmisliti da li je ta kompanija ono što je potrebno našoj drvnoj industriji.

Simijonović, koji je i predsednik Agencije za drvo, klastera koji okuplja proizvođače u drvnoj industriji, navodi da za tu firmu rade zemlje sa najjeftinijom radnom snagom: Kina, Ukrajina, Rumunija... One izrađuju proizvod koji kupuju najsiromašniji. "Istovremeno je vlasnik kompanije treći na Forbsovoj top listi najbogatijih", dodaje on.

Simijonović napominje da je "činjenica da se sa Ikeom nije usrećila nijedna zemlja, jer ona otvara pogone ili poverava proizvodnju samo pojedinih delova nekog programa, niko ne radi ceo komad, dakle koristi samo najjeftiniji rad".

"Dizajn i sve ostalo što je posao kvalifikovanog menadžmenta i kreativnih inženjera, organizuje se na drugom mestu. Ali, kompanija zato prodire na tržište zemlje - partnera i svojim jeftinim programom ubrzo gasi većinu postojećih fabrika", navodi. On kaže i da "nije siguran da bi ona na bilo koji način pomogla drvnoj industriji, mislim i da bi njenim dolaskom, ponudom proizvoda koji dolaze iz svih krajeva sveta, većina naših malih i srednjih preduzeća bila ugrožena".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;