Ima li sreće u zajednici sa Ikeom?

25.07.2011. | Danas

Gradimir Simijonović, vlasnik i direktor preduzeća Toplica drvo, kaže da se kod nas stalno kao velika šansa pominje eventualni dolazak Ikee, ali da bi trebalo dobro razmisliti da li je ta kompanija ono što je potrebno našoj drvnoj industriji.

Simijonović, koji je i predsednik Agencije za drvo, klastera koji okuplja proizvođače u drvnoj industriji, navodi da za tu firmu rade zemlje sa najjeftinijom radnom snagom: Kina, Ukrajina, Rumunija... One izrađuju proizvod koji kupuju najsiromašniji. "Istovremeno je vlasnik kompanije treći na Forbsovoj top listi najbogatijih", dodaje on.

Simijonović napominje da je "činjenica da se sa Ikeom nije usrećila nijedna zemlja, jer ona otvara pogone ili poverava proizvodnju samo pojedinih delova nekog programa, niko ne radi ceo komad, dakle koristi samo najjeftiniji rad".

"Dizajn i sve ostalo što je posao kvalifikovanog menadžmenta i kreativnih inženjera, organizuje se na drugom mestu. Ali, kompanija zato prodire na tržište zemlje - partnera i svojim jeftinim programom ubrzo gasi većinu postojećih fabrika", navodi. On kaže i da "nije siguran da bi ona na bilo koji način pomogla drvnoj industriji, mislim i da bi njenim dolaskom, ponudom proizvoda koji dolaze iz svih krajeva sveta, većina naših malih i srednjih preduzeća bila ugrožena".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

DECOR FOIL
DECOR FOIL
BEOGRAD

DRIM
DRIM
POŽEGA
www.drim.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...