Ima li sreće u zajednici sa Ikeom?

25.07.2011. | Danas

Gradimir Simijonović, vlasnik i direktor preduzeća Toplica drvo, kaže da se kod nas stalno kao velika šansa pominje eventualni dolazak Ikee, ali da bi trebalo dobro razmisliti da li je ta kompanija ono što je potrebno našoj drvnoj industriji.

Simijonović, koji je i predsednik Agencije za drvo, klastera koji okuplja proizvođače u drvnoj industriji, navodi da za tu firmu rade zemlje sa najjeftinijom radnom snagom: Kina, Ukrajina, Rumunija... One izrađuju proizvod koji kupuju najsiromašniji. "Istovremeno je vlasnik kompanije treći na Forbsovoj top listi najbogatijih", dodaje on.

Simijonović napominje da je "činjenica da se sa Ikeom nije usrećila nijedna zemlja, jer ona otvara pogone ili poverava proizvodnju samo pojedinih delova nekog programa, niko ne radi ceo komad, dakle koristi samo najjeftiniji rad".

"Dizajn i sve ostalo što je posao kvalifikovanog menadžmenta i kreativnih inženjera, organizuje se na drugom mestu. Ali, kompanija zato prodire na tržište zemlje - partnera i svojim jeftinim programom ubrzo gasi većinu postojećih fabrika", navodi. On kaže i da "nije siguran da bi ona na bilo koji način pomogla drvnoj industriji, mislim i da bi njenim dolaskom, ponudom proizvoda koji dolaze iz svih krajeva sveta, većina naših malih i srednjih preduzeća bila ugrožena".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...