Uskoro dogovor o vlasništvu nad zemljištem Luke Beograd

04.03.2009. | Politika

Beograd i vlasnici Luke Beograd uskoro će se dogovoriti kako da reše spor oko svojine nad zemljištem na desnoj obali Dunava. Od spornih 75 hektara grad će dobiti 55, a firmi „Vorldfin” pripašće 20 hektara. Grad će postati vlasnik 25 hektara na špicu Ade Huje i još 30 hektara na ovom poluostrvu između fabrike papira i Pančevačkog mosta.

Spor između „Vorldfina” i Beograda bio je jedna od ključnih tačaka prošlogodišnje predizborne kampanje koalicije Za evropsku Srbiju i Dragana Đilasa, tada kandidata za gradonačelnika Beograda.

Oni su tvrdili da grad ne može da se odrekne zemljišta, ali i da će sve biti rešeno u sudskom sporu. Pošto je sud po treći put doneo odluku u korist „Vorldfina”, ostavljajući grad bez i jednog kvadratnog metra od 75 spornih hektara, odlučeno je da treba ići na dogovor.

On podrazumeva da Beogradu pripadne 55 hektara zemljišta, a da „Vorldfin” može da krene u projekat izgradnje novog grada za oko 30.000 stanovnika koji će projektovati Danijel Libeskind, jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata. („Politika” je u jučerašnjem broju objavila intervju sa Libeskindom). Radovi bi trebalo da počnu do kraja godine.

Vlasnici firme „Vorldfin” su Milan Beko (50 odsto) i Ivana Veselinović, Ivana Mišković i Marko Mišković (ravnopravno dele ostalih 50 odsto).

Generalni urbanistički plan Beograda je 1972. godine predvideo da lučka i industrijska postrojenja do 2021. godine budu iseljena s prostora od Dorćolske marine do Pančevačkog mosta. Bilo je predviđeno da luka bude iseljena ili u Velikoselski rit ili u Krnjaču na lokaciju zvanu Reva 2.

Izmene plana iz 2003. godine su potvrdile da treba promeniti namenu područja na kome se nalazi luka i bliže okoline, a kao moguće novo mesto za luku tada je određen samo prostor u Krnjači na levoj obali Dunava. U ovom trenutku Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, skloniji je ideji da prestonica ne pravi novu luku nego da koristi pančevačku uz neophodne izmene.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...