INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srušila se zgrada u Kosovskoj Mitrovici

04.03.2009. | Tanjug

Tri osobe su povređene, od kojih jedna teže kada se jutros oko 01.40 sati sručila četvorospratnica u severnom delu Kosovske Mitrovice u ulici Lole Ribara broj 62, potvrđeno je u Kosovskoj policiji.

Svi povređeni su zbrinuti u bolnici. Zgrada se nalazi preko puta Tehničke škole, stara je oko 90 godina i teško je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine. Dežurni hirurg Opšte bilnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elak je potvrdio za RTS da su za sada primljene tri osobe, a da je jedna teže povređena. Svi povređeni zbrinuti su na odeljenju intenzivne nege.

Iz zgrade koju građani zovu "zgrada sindikata", svi stanari su evakuisani, a u tome su pomogli pripadnici belgijskog KFOR-a i vatrogasne jedinice. U Opštini Kosovska Mitrovica kažu da je građevinska inspekcija 1995. godine utvrdila da ta zgrada nije za stanovanje, ali ništa nije urađeno u vezi s tim.

Prema navodima policije, uzrok rušenja je naverovatnije starost zgrade.

Prema poslednjim informacijama, ekipe hitne pomoći su na licu mesta. U toku je raščišćavanje terena.

Dr Zlatan Elek izjavio je Tanjugu da je Zdravko Cerović zadobio prelom rebara, posekotine po glavi i prelom obe potkolenice.
Cerović sa teškim telesnim povredama smešten je na odeljenju intezivne nege, a prema rečima dr Eleka, za sada je van životne оpasnosti.

Iz ruševina je jutros izvučena Radunka Milićević koja je zadobila povredu leve noge i posekotine glave: "Reč je o teškoj srčanoj bolesnici koja je smeštena na odeljenju intezivne nege i van je životne opasnosti", rekao je Elek.

Dobrila Jovanović (79) jedan je od stanara te zgrade, a u njoj, kaže, živi 32 godine: "Probudila sam se noćas oko jedan čas, čula sam buku i zgrada je počela da se ruši. Nemam gde da odem, jedino da ostanem na ulici", rekla je Jovanovićeva.

Dragica Cerović do skoro je živela u zgradi Sindikata. Sada tu žive njene dve sestre i dva brata:

- Probudila nas je jaka buka i mislili smo da je zemljotres. Kad sam htela da izađem prema stepenicama, pao je zid od hodnika i nisam imala izlaz, ušla sam kod komšinice i čekali smo skoro dva sata dok nas nisu izvukli vatrogasci - rekla je ona - Sinoć oko 19 časova kada je prvi zid počeo da pada otišli smo kod predsednika opštine Nenada Topličevića, zvali smo ga da dođe da vidi, a on je rekao da neće da dođe i da to nije njegovo i da se obratimo nekom drugom", rekla je ona.

- A mi više nemamo kome da se obratimo. Građevinska inspekcija nije dolazila, a ima zahtev od 23 februara. Moj brat je završio u šok sobi…, a teško bolesnoj sestri je od stresa skočio i pritisak, a druga sestra koja je takođe težak bolesnik odmah je primila terapiju u hitnoj službi. Sve sam ih povela kod mene, a šta ćemo dalje da radimo ne znam - vajka se Cerovićeva.

Ministarstvo izdvojilo milion dinara za pomoć stanarima

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju odobrilo je danas pomoć od milion dinara stanarima zgrade koja se noćas srušila u Kosovskoj Mitrovici.Ministarstvo je u saradnji sa lokalnom samoupravom i načelnikom okruga formiralo štab koji što hitnije treba da pronađe privremeni smeštaj za oko 35 porodica koje su ostale bez domova posle rušenja četvorospratnice, navodi se u saopštenju tog ministarstva.Formirana je i komisija koja će utvrditi uzrok urušavanja tog objekta i koja će uraditi procenu štete.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju će nastaviti da prati situaciju i da preduzima mere potrebne za saniranje tog problema, u skladu sa svojim prioritetnim zadatkom koji se odnosi na zaštitu i pomoć srpskom stanovništvu na prostoru Pokrajine, kao i na obezbeđivanje uslova za održivi opstanak i povratak Srba.

Stanari dve godine tražili premeštaj

Agencija Srna javlja da su stanari porušene zgrade u poslednje dve godine neprestano tražili dislokaciju, jer su primetili da četvorospratnica, građena bz armature, puca. Opštinski zvaničnici kažu da se zgrada srušila zbog starosti, jer je građena pre više od 80 godina.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;