PRIJAVA-468X60-BANNER

Češka i Poljska zadržavaju nuklearnu energiju

18.07.2011. | Economy

Češka i Poljska nameravaju da zajedno u Evropskoj uniji podržavaju korišćenje atomske energije, čime će stvoriti protivtežu nekim drugim zemljama koje odustaju od nuklearki, dogovorili su se u Pragu premijeri dve zemlje Petr Nečas i Donald Tusk. Dva premijera smatraju da energetsku bezbednost nije moguće zasnivati samo na obnovljivim izvorima, preneli su češki mediji.

"Mi možemo međusobno da se pomažemo u onom najvažnijem - zajedničkoj podršci u trenutku kada se preispituje celokupna budućnost atomske energije", rekao je premijer Tusk.

Poljska, pri tome, još nema nuklearnu elektranu, a planira da prvu pusti u rad 2020. godine.

"Češka i Poljska treba zajedno da zastupaju stav da ne treba istovremeno ukidati nuklearnu energiju, energiju iz uglja i zabranjivati eksploataciju gasa iz škriljaca. Nazvao bih to frontom zdravog razuma", izjavio je Tusk.

Poljska ima najveća nalazišta gasa iz škriljaca u EU i tamošnje nadležne ustanove dale su nekoliko desetina koncesija za obavljanje istraživačkog bušenja. Ukoliko bi se u Poljskoj počelo sa eksploatacijom gasa iz škriljaca, ta zemlja bi mogla da se oslobodi zavisnosti od uvoza ruskog gasa, preneli su mediji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;