Češka i Poljska zadržavaju nuklearnu energiju

18.07.2011. | Economy

Češka i Poljska nameravaju da zajedno u Evropskoj uniji podržavaju korišćenje atomske energije, čime će stvoriti protivtežu nekim drugim zemljama koje odustaju od nuklearki, dogovorili su se u Pragu premijeri dve zemlje Petr Nečas i Donald Tusk. Dva premijera smatraju da energetsku bezbednost nije moguće zasnivati samo na obnovljivim izvorima, preneli su češki mediji.

"Mi možemo međusobno da se pomažemo u onom najvažnijem - zajedničkoj podršci u trenutku kada se preispituje celokupna budućnost atomske energije", rekao je premijer Tusk.

Poljska, pri tome, još nema nuklearnu elektranu, a planira da prvu pusti u rad 2020. godine.

"Češka i Poljska treba zajedno da zastupaju stav da ne treba istovremeno ukidati nuklearnu energiju, energiju iz uglja i zabranjivati eksploataciju gasa iz škriljaca. Nazvao bih to frontom zdravog razuma", izjavio je Tusk.

Poljska ima najveća nalazišta gasa iz škriljaca u EU i tamošnje nadležne ustanove dale su nekoliko desetina koncesija za obavljanje istraživačkog bušenja. Ukoliko bi se u Poljskoj počelo sa eksploatacijom gasa iz škriljaca, ta zemlja bi mogla da se oslobodi zavisnosti od uvoza ruskog gasa, preneli su mediji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...