INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Banke jedno, Vlada drugo, a putari Nibensa treće

15.07.2011. | M.N. Stevanović | Danas

Iako su banke i lizing kuće koje su poverioci Nibens grupe još pre dve nedelje potpisale aranžman koji bi trebalo da omogući nastavak rada firmi iz tog sistema i reprogram njihovih dugova, izgleda da u praksi malo šta od dogovorenog funkcioniše. Radnici putarskih preduzeća Nibensa proveli su nekoliko sati u Vladi pokušavajući da nađu rešenje kojim će biti sačuvano oko 5.000 radnih mesta.

"Obećano nam je da će Agencija za privatizaciju obaviti vanrednu kontrolu u preduzećima koje su još u režimu kontrole, i da će ukoliko ima uslova da se kupoprodajni ugovor raskine, to biti učinjeno. To se odnosi na Partizanski put, Bačkaput i PZP Beograd, dok za firme iz Kragujevca, Niša i Vranja takva mogućnost ne postoji. S druge strane, izašla je uredba o finansijskoj disciplini, prema kojoj i ako nešto zaradimo, to će progutati blokada računa, pa opet nećemo moći da isplatimo zarade i nabavimo energente kako bi nastavili posao. U Vladi nam je rečeno da će pokušati da pronađu model kojim bi se taj problem, bar na nekoliko meseci prevazišao i to bi najviše odgovaralo Vranjancima, jer oni imaju potraživanja, kao i PZP Beograd, mada znatno manje. Bačkaput i Partizanski put ne bi time dobili ništa, jer nemaju realizovane poslove dok se Kragujevac ne suočava sa tim problemom", kaže za dnevni list Danas Milan Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata u PZP Beograd i dodaje da radnici Nibensa, koji su do sada nastupali jedinstveno, više nisu u jednakom položaju. Ipak, naglašava Jovanović, bilo bi dobro da bar jedno od preduzeća krene sa radovima, jer bi to povuklo ostale.

"Jedan od problema je što radnici nemaju nikakve informacije o toku pregovora sa poveriocima i planovima menadžmenta. Sve saznajemo iz medija, ali nam je jasno da nešto ne funkcioniše, jer neke su banke povukle blokade, a neke ne", kaže Jovanović

U Nibensu potvrđuju da blokada nije skinuta sa većine računa iako je iznos potraživanja sada znatno manji i kažu da razlog za protest zaposlenih nisu neisplaćene zarade, jer su neki već primili plate za maj, nego strah da će firme propasti zbog toga što je u sadašnjim uslovima nemoguće organizovati da rade čak ni na poslovima koje im je poverila država.

"Ni dve nedelje posle potpisanog dogovora sve blokade nisu skinute. Takođe, Nibens je imenovao direktore u preduzećima, a na čelo Grupe postavljen je Milutin Gašević, ali banke još nisu postavile svoj deo menadžmenta, kako je bilo dogovoreno",  kažu u Nibensu.

U AIK banci, koja je najveći poverilac, kažu da su u potpunosti ispunili sve obaveze, jer su odmah po potpisivanju stand still aranžmana izvršili sve preuzete obaveze, uključujući i deblokadu računa Nibens grupe, ali nisu bili u mogućnosti da govore o drugim bankama i njihovim računima. Takođe, tvrde u AIK banci, obaveza Nibens grupe je da imenuje menadžment, a na bankama je da eventualno daju svoje predloge.

"Procena je da dugovanja Nibens grupe trenutno iznose oko 150 miliona evra prema bankama i oko 20 miliona prema ostalim dobavljačima. Među poveriocima, sa gotovo 80% udela u ukupnim dugovanjima Nibensa, nalaze se 24 kompanije iz finansijskog sektora, banke i lizing kuće, a pet najvećih poverilaca su AIK banka, Banka Intesa, Unicredit, Societe General i Eurobank EFG. Konverzija duga u akcije, reprogramiranje i ostali potencijalni elementi finansijske konsolidacije, takođe zavise od plana reorganizacije koji će organi uprave Nibens grupe ponuditi", kažu u AIK banci.

Vlada: Rešenje početkom sledeće sedmice

Iz Vlade Srbije juče je saopšteno da će konkretna rešenja za poboljšanje situacije u Nibens grupi imati početkom sledeće sedmice, pošto će predlog mera za poboljšanje stanja u toj kompaniji, koji je dostavila Nibens grupa, biti razmotren u narednih nekoliko dana.

"Neposredno pred sednicu vlade, Nibens grupa dostavila je predlog svojih mera za poboljšanje stanja u toj kompaniji koja ima 5.000 radnika. Vlada će te predloge razmatrati i očekujem da će konkretna rešenja imati u ponedeljak ili utorak“, rekao je šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović. Međutim, kako prenosi Beta, predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović rekla je da ne zna o kakvim predlozima Vlada priča i da su oni svoje zahteve saopštili generalnom sekretaru Vlade Tamari Stojčević pre dva dana. Vukanovićeva je dodala da očekuju da od nje čuju kakav je odgovor Vlade na njihove zahteve, ali nije želela da precizira kakvi će biti naredni koraci radnika u Nibens grupi.

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;