INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izvorište geotermalne vode na Zlatiboru

15.07.2011. | N. Kovačević | Danas

U centru Zlatibora, kod hotela Planum, pronađeno je izvorište geotermalne vode, koja se nalazi na dubini od 10 do 15m, čija je temperatura od 9 do 11ºC. Međutim, stručnjaci beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta nastaviće sa bušenjem do dubine od 100m gde su, prema procenama, nalazišta vode mnogo veće temperature.

"Ovo je jedno od značajnijih nalazišta podzemnih voda. U pitanju je količina veća od pola miliona litara vode na dan“, rekao je Đuro Milanković, stručni saradnik tog fakulteta.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, kaže za dnevni list Danas da će se termalna voda koristiti za zagrevanje Kraljevog trga, ali i kritičnih deonica na dve saobraćajnice, koje su već označene kao crne tačke, odnosno za otapanje leda i snega sa tih lokacija, što je predviđeno studijom Rudarsko-geološkog fakulteta, koja je urađena pre 4 godine.

"Na Kraljevom trgu već su postavljene instalacije, tako da je ostalo da se priključi topla voda i postavi pumpa. Pronađene su ogromne količine, a pored zagrevanja trga tokom zime, ta voda moći će da se koristi za uobičajeno vodosnabdevanje, za šta je potrebno da se urade hemijske analize, ali i za tehničku i protivpožarnu namenu", objašnjava Stamatović. On dodaje da će topla voda biti iskorišćena i za otapanje leda i snega sa kolovoza u oštrim krivinama.

"Korišćenjem geotermalnih voda ostvarićemo ogromne uštede, energetske i finansijske. Kada smo započeli projekat zagrevanja otvorenih javnih površina, to je bio pionirski poduhvat u Srbiji. Ako bi se za to koristili energenti poput električne energije, gasa ili čvrstog goriva, troškovi bi bili ogromni, a investicija ne bi bila isplativa. Međutim, korišćenjem geotermalnih voda, ostvarićemo velike uštede“, zaključuje.

Veliko istraživanje geotermalnih i lekovitih voda na Zlatiboru počelo je 2009. godine, uz finansijsku podršku Ministarstva nauke, a čiji je cilj korišćenje obnovljivih i prirodnih izvora energije. Osim Čajetine, tim projektom obuhvaćeni su Trstenik, Čačak i Beograd. Na području Zlatibora već su pronađena nalazišta tople vode i to kod hotela Olimp i selu Tripkova, a u toku su istraživanja u naselju Zova i selu Rožanstvo.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;