INFONET-468X60-BANNER

Francuska: mogućnost odustanja od nuklearki

12.07.2011. | Economy

Vlasti Francuske su prvi put dozvolile mogućnost odustanka od nuklearne energije, prenela je novinska agencija Rojters. To bi, prema francuskom ministru energetike Eriku Besonu, bila samo jedna od mnogih varijanti kojoj vlada više neće davati prednost.

Ministar Beson je u petak, 8. jula,  preko radija najavio početak pravljenja studije energetskog miksa Francuske do 2050. godine koji obuhvata različite mogućnosti, uključujući potpun prestanak proizvodnje nuklearne energije. "Razmotrićemo sve moguće scenarije i to će biti urađeno objektivno i potpuno transparentno", rekao je ministar.

Jedan od predstavnika ministarstva energetike rekao je za Rojtres da se mogući scenario bavi odustajanjem od nuklearki do 2050. ili čak već do 2040. godine. Beson je, međutim, jasno rekao da bi voleo da se udeo nuklearne energije u ukupnoj proizvodnji struje u Francuskoj zadrži na dve trećine. Prošle godine taj udeo je bio 74%.

"Odustajanje od nuklearne energije nije moj stav. Nije to izbor vlade ni predsednika, ali ništa ne možemo ni da isključimo", rekao je ministar.

Susedna Nemačka se već odlučila da odustane od upotrebe nuklearne energije, pošto je sredinom marta došlo do havarije u japanskoj nuklearki Fukušima, posle katastrofalnog zemljotresa i gigantskog cunamija. Francuska je, za razliku od Nemačke, veliki zagovornik atomske energije i do sada je isključivala mogućnost da se odrekne tog izvora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;