INFONET-468X60-BANNER

Duplo učešće za stan ili propada kapara

30.06.2011. | Jovana Rabrenović, Daliborka Mučibabić | Politika

Stambeni kredit od danas u bankama može da se dobije samo sa učešćem od petine vrednosti kupljene nekretnine. Svi oni kupci na čije zahteve banka do juče nije stavila pečat Odobreno moraće da dupliraju učešće za kupovinu krova nad glavom ili će morati da prežale troškove koje su do sada imali na putu do stana. A to mogu biti kapara prodavcu stana, procena vrednosti nekretnine, razne takse, osiguranja…

Jer, Narodna banka Srbije, u tumačenju svoje odluke o povećanju učešća na stambene kredite indeksirane u evrima (dinarski ne postoje) izričita je da propis važi od danas i da se nikakvi popusti ne mogu odobriti onima čiji su kreditni zahtevi u proceduri banaka.

Interesantno je, međutim, to što NBS u obelodanjivanju ove odluke koja je, inače, usvojena 17. maja, nije bila ni malo glasna, već je manje-više najšira javnost s njom upoznata skoro 3 sedmice kasnije. To je potencijalne kupce omelo u nameri da kupe stan zbog procedure koja može da potraje mesec do dva. U centralnoj banci, naravno, kažu da nije tačno da javnost nije na vreme informisana, jer je odluka blagovremeno stavljena na sajt među propise.

Zbog najavljenih promena koje se odnose na uslove zaduživanja građana, u banci Intesa kažu da su u poslednjih mesec dana primili veći broj zahteva za stambene kredite. "Svi zahtevi koje je banka do juče odobrila biće realizovani po starim uslovima. Svi ostali koji odstupaju od pravila, koja danas stupaju na snagu, moraće da se usklade sa novim merama NBS", kažu u Intesi.

Raiffeisen banci kažu da su uložili ogromne napore da izađu u susret svim svojim klijentima koji su podneli zahteve za stambeni kredit. "Ukoliko i dođe do toga da klijent nije uspeo da podnese zahtev, banka ga neće izlagati suvišnim troškovima, jedino će biti neophodno da ispuni uslove propisane novom odlukom NBS i NKOSK. Dosta klijenata je u procesu podnošenja zahteva, ali uzimanje stambenog kredita je složen posao, a postupak ne može da se reši za par dana. Ni samo nalaženje odgovarajuće nekretnine ne traje kratko. Svakako, povećana je tražnja od trenutka kada je objavljena nova odluka NBS, kažu u Raiffeisen-u.

U bankama nisu bili voljni da saopšte koliko je stambenih kredita kod njih u proceduri, odnosno koliko je potencijalnih kupaca izvisilo. Kažu da klijentima ostaje mogućnost da povećaju učešće sa 10 na 20% ili mogu da dobiju kredit sa 10% učešća, ali samo ukoliko opterete hipotekom još jednu nepokretnost pored one koju kupuju na kredit. Na taj način banka bi, kao obezbeđenje, dobila mnogo veću vrednost pa bi mogla da odobri kredit sa samo 10% učešća. Međutim, i u bankama su svesni da je stavljanje čak 2 hipoteke na nepokretnostima radi uzimanja jednog kredita nepovoljno i nepopularno tako da baš i ne očekuju da će neko koristiti ovu mogućnost.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita ne navode izričito koliko će građana čiji su krediti kod njih u proceduri ostati bez stambenog kredita. Tvrde da ne mogu biti razlog za sporu proceduru, jer zahteve obrađuju za jedan dan.

"U ovom momentu u obradi imamo oko 190 zahteva za osiguranje stambenih kredita od čega su oko 60 subvencionisani krediti. Proces obrade zahteva za osiguranje kredita u proseku traje jedan radni dan. Svi zahtevi pristigli do 15h u toku radnog dana su obrađeni do kraja istog dana, naravno pod uslovom dostavljanja kompletne dokumentacije od strane banke. U slučaju kredita sa subvencijom države, u proceduru je uključeno nekoliko institucija - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ili Ministarstvo odbrane, nadležni registar nepokretnosti, poslovna banka i Nacionalna korporacija – i u takvim okolnostima to traje duže. Ukoliko je reč o komercijalnim stambenim kreditima ceo proces, od podnošenja zahteva za kredit u banci do isplate, procedura traje nekoliko nedelja, odnosno mesec dana ukoliko je reč o kreditima sa subvencijom. Nekompletna dokumentacija i vreme potrebno za upis hipoteke kod neuknjiženih objekata je razlog zašto procedura traje duže", kažu u NKOSK.

Agenti za nekretnine potvrđuju da će neki kupci stanova biti na gubitku. Grozda Savković-Malinović, suvlasnica agencije za nekretnine Legat, kaže da će svi kupci koji su zaključili predugovore, a kredit nisu završili do danas, biti u velikim problemima, jer će izgubiti kaparu. "Predugovori se zaključuju tako da kupac daje kaparu, obično 10% od ukupne vrednosti stana, kao garanciju da će kupoprodaja biti završena. Ali, ako kupac odustane od kupovine, ona propada. Prodavac ima pravo da avans zadrži kao naknadu štete koju je pretrpeo zato što nije prodao stan kako je očekivao, a u međuvremenu je izgubio druge kupce. U 90% slučajeva prodaja nekretnina je vezana i prodavac je kaparu i sam dao kako bi za sebe pazario nepokretnost", objašnjava Savković-Malinović.

Iako su u praksi samo jednom imali slučaj da je prodavac kaparu vratio, u ovoj agenciji se trude da naprave takav dogovor da kupac, ako mu banka ne odobri kredit, dobije avans natrag od prodavca. Ali, kaže Savković-Malinović, postizanje takvog kompromisa zavisi samo od veštine posrednika. "Pre stupanja na snagu ovakve mere NBS morao je biti uveden prelazni period kako se potencijalni kupci ne bi dogovarali za kupovinu stana ako nemaju novac za 20% učešća u kreditu. Realnost je da se ova mera retroaktivno primenjuje na sve koji nisu završili kredit", stav je ovog agenta za nekretnine.

U Građevinskoj direkciji Srbije, koja gradi nekoliko hiljada stanova, a u 95% slučajeva njihovi kupci stan pazare na kredit, nije dobijen precizan odgovor šta će biti s učešćem koje im je dato ukoliko kupci ne budu mogli da realizuju kredit. Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije, pre nekoliko dana, na primeru projekta na Voždovcu, rekao je da će svima novac biti vraćen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;