INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mrkonjić: Radnici ne smeju da ostanu bez posla i hleba. Ja to ne dam!

29.06.2011. | Večernje novosti

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić u razgovoru za dnevni list Večernje novosti kaže da će banke kojima Nibens grupa duguje novac praktično preuzeti rukovođenje tom kompanijom, a putari će za koji dan nastaviti izgradnju i održavanje saobraćajnica po Srbiji. Severni krak Koridora 10 biće kompletno završen u avgustu. Ovaj dogovor postignut je sa bankama uz veliko zalaganje države, jer je cilj da srpski radnici, koji nisu krivi za katastrofalne privatizacije njihovih preduzeća - rade punom parom.

Mrkonjić očekuje da banke već u sredu postave svoje menadžere u Nibensu i da ova loša epizoda sa blokadama i štrajkovima ostane iza nas.

Mrkonjić negira bilo kakvu vezu svog ministarstva sa privatizacijom Nibens grupe mada je za mnoge poslove angažovalo baš tu grupaciju. Zatečeni su teškim posledicama te privatizacije i smatra da moraju da pomognemo. Preuzeli su obavezu da niko od radnika ne ostane bez posla. Za svakog za koga se utvrdi da je učestvovao u proneverama, Mrkonjić kaže da će morati da odgovara pred zakonom.

U vezi sa proverom poslovanja ove grupacije pre nego što je angažovana za poslove od državnog značaja, ministar je izjavio: "Moj cilj je od starta bio da na što više gradilišta angažujem domaće kompanije, naše radnike koji tako hrane, izdržavaju svoje porodice. To ću raditi i ubuduće. Proverili smo bonitete firmi, dobili garancije banaka i sproveli tendere. Nibens je naša najveća putarska kompanija, koja ima licencu za izgradnju autoputeva. Strane firme koje su privatizovale neka naša putarska preduzeća otpustile su polovinu radnika, a Nibens nije otpustio nikoga. Nećemo Nibensu oduzimati posao koji su dobili. Čim se osposobe, dobiće i nove poslove. Radnici ne smeju da ostanu bez posla i hleba. Ja to ne dam!"

Ministar Mrkonjić smatra da je blokada ove kompanije minimalno ugrozila radove na Koridoru pošto je Nibens "imao samo jednu deonicu od 24km na severu. Na tenderima oni nisu mogli da dobiju posao zbog konkurentnijih inostranih kompanija".

Na konstataciju da Nibens održava i oko 6.000km puteva po Srbiji, ministar je kategoričan: "Ako ne budu održavali puteve, rok je mesec dana da se skinu sa posla i da se angažuju drugi. Ne smemo dozvoliti da nam ljudi ginu zato što niko ne održava puteve. Verujem da se to neće desiti".

Što se rokova za završetak već duže vreme aktuelnih projekata tiče, ministar kaže da će sledećeg meseca postepeno pustiti severni krak Koridora 10, kako budu završavali preostale deonice. Cela deonica od Horgoša do Beograda biće potpuno završena do kraja jula, ili najkasnije u prvim danima avgusta.

"Kasni se svega nekoliko dana, a podsećam da smo imali i štrajkove poljoprivrednika u celoj Vojvodini. Sa preostalim deonicama na severu do kraja godine biće završeno ukupno 180km autoputa. To je ubedljivo najviše u istoriji. Raspisani su tenderi i izabrani izvođači za još 150km autoputa. U roku od dve godine, od danas, biće završen kompletan Koridor 10. U uslovima najveće svetske ekonomske krize, to je spektakularan rezultat.".

Za Skadar na Bojani - most Beška - ministar kaže: "Grandiozni most Beška otvorićemo konačno na jesen. Već 7. jula biće potpuno spojena konstrukcija mosta i moći će preko njega peške da se pređe. Praktično su ostali završni radovi."

U vezi sa tzv. Koridorom 11, Mrkonjić kaže da će do kraja godine biti završena deonica Ub - Lajkovac. Započeće se i radovi na relacijama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Predviđena suma je 250 miliona evra. "Tenderi će biti uskoro raspisani i očekujemo da će i tu domaće firme da dobiju posao".

Što se tiče rekonstrukcije Gazele i obilaznicom oko Beograda, ministar objašnjava da su svi krediti tokom njegovog mandata aktivirani - i za rekonstrukciju Gazele i za obilaznicu. Radovi na mostu Gazela praktično će biti završeni u februaru, autoput kroz Beograd do kraja leta, kružni put od Bubanj potoka je završen, a obilaznica Dobanovci - Batajnica biće gotova za godinu dana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;