INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ofanzivno na Ministarsto odbrane kad neće da plati

23.06.2011. | E-kapija

Posle saopštenja Ministarstva odbrane da ne postoji pravni osnov po kome lokalna uprava može da naplati korišćenje gradskog građevinskog zemljišta na kome se nalazi kasarna Vojvoda Radomir Putnik, oglasila se i kragujevačka vlast.

Navodeći da je odluka zasnovana na više zakonskih odredbi, član Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević poručio je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare da grad neće odustati od namere da razreže rentu Ministarstvu odbrane.

"Ova oblast je jasno definisana Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o poreskom postupku, a imajući u vidu da je republička Poreska uprava zemljište na kome se nalazi kasarna tretirala kao tržišnu kategoriju, ne vidim nijedan razlog zašto, po tom prinicpu, grad ne bi tražio ono što mu pripada. Stvar je jasna, a mi ćemo i dalje ići ofanzivno prema Ministarstvu odbrane", rekao je Vasiljević.

Naglašavajući da je lokalna uprava dužna da vodi brigu o interesima grada, Vasiljević je naveo da će kragujevačka Poreska uprava utvrditi visinu naknade ne samo za 9ha, koliko zauzima sama kasarna, već i za zemljište na kome se nalazi Dom vojske.

"Visina naknade za kasarnu je već utvrđena i ona iznosi 27 miliona dinara na godišnjem nivou. Budući da se odluka lokalne uprave odnosi na prethodnih 5 godina, od Ministarstva odbrane ćemo tražiti da nam isplati oko 130 miliona dinara, a tek treba da vidimo koliko će morati da plati za Dom vojske", saopštio je Vasiljević.

U nedavnom saopštenju Ministarstvo odbrane je navelo kako nije u obavezi da plaća rentu, jer se zemljište na kome se nalazi kasarna ne potpada pod kategoriju građevinskog zemljišta. "Zemljište na kome se nalaze objekti posebne namene, ne može biti u režimu građevinskog zemljišta, već u režimu nepokretnosti posebne namene, za koje se ne plaća naknada za korišćenje građevinskog zemljišta".

Rat izjavama počeo je posle odluke Ministarstva odbrane da kasarnu Vojvoda Putnik koja se nalazi u samom centru grada stavi na licitaciju i proda, budući da lokalna uprava nije pristala na otkup po ceni koju je utvrdila republička Poreska uprava. Tržišna vrednost kasarne je 30,2 miliona evra, dok Dom vojske košta oko 8 miliona evra.
Lokacija na kojoj se nalazi kasarna Vojvoda Putnik prema prostornom planu grada, namenjena je izgradnji nove pijace, biblioteke i velike javne garaže, dok bi lokalna uprava, imala obavezu da izgradi više desetina stanova za vojne beskućnike.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;