IZOLACIJA-468X60-BANNER

Opala prodaja nameštaja

23.06.2011. | D. Marinkvić | Večernje novosti

Promet u salonima nameštaja u Srbiji, u proseku je opao za petinu. U manjim prodavnicama prodaja je gotovo prepolovljena, a zbog većih troškova od zarade, mnogi trgovci morali su da zatvore svoje radnje.

Besparica je uslovila i značajna sniženja cena nameštaja. Tako su pojedini komadi nameštaja jeftiniji i do 70%.

Generalni direktor Simpa Slađan Disić za dnevni list Novosti je rekao da se u salonima Simpa nameštaj vrhunskog kvaliteta po aktuelnim popustima može kupiti i za trećinu povoljnije. Pojedini komadi su na specijalnim popustima, i tada im je cena značajno snižena. U slučaju kada ostane malo iz serije ili su pak oštećeni, cena padne i do 70%.

Disić ukazuje da je njihov spas u izvozu, jer 60% proizvodnje plasiraju na inostrano tržište, u 26 zemalja Evrope i sveta, a ostalo nude na domaćem tržištu. "Imamo dobar kvalitet, dizajn i cenu i za 10% smo povećali prodaju nameštaja strancima u odnosu na prethodnu godinu", kaže Disić. "U ovim uslovima izvoz je jedini spas za Simpo i zahvaljujući tome preživljavamo."

Uobičajeno svakog meseca, u salonima Forma ideale organizuju se akcijska sniženja. Pojedini modeli nameštaja su jeftiniji i do 40%.

Nikola Ružičić iz Forma ideale, kaže da su tu najčešće popusti od 10 do 40% i to na 60 artikala, što je značajna brojka u ovoj branši. Pritom, nameštaj mogu da otplate na 90 dana bez kamate. "To se pokazalo jako dobro", kaže Ružičić i dodaje da polovinu ukupne proizvodnje Forma ideale plasira na okolna tržišta, ali i u EU i Rusku federaciju.

Domaći nameštajci nisu konkurentni na svetskom tržištu. Razlog - visoke cene proizvodnje, oprema je zastarela, tehnologija slaba, neadekvatni uslovi privređivanja.
"Veliki su nameti i to mora da se promeni. Posebno su visoke bankarske kamate i to ne bi mogle ni daleko razvijenije zemlje da izdrže", zaključuje Slađan Disić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


DELIGHT-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

DECOR FOIL
DECOR FOIL
BEOGRAD

S-GROUP
S-GROUP
GORNJI MILANOVAC
www.s-group.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;