INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ko nudi više dobije kredit

22.06.2011. | S. Moravčević | Večernje novosti

Reprogramiranje kredita preduzećima ponajviše će, veruju analitičari, pomoći kompanijama koje rade posao od državnog interesa ili imaju specijalan status kod neke od poslovnih banaka. Ukoliko imaju druge aktivnosti, recimo, u vezi s privatnim sektorom, poslovne banke i bukvalno skeniraju sve podatke pre nego što im odobre ili reprogramiraju kredit. Proveravaju se vlasnici, povezane firme i njihovi dugovi... Tako se i dešava da firma dobro posluje i ispunjava uslove za pozajmicu, ali da, ipak, bude odbijena, uz obrazloženje da je neka kompanija iz sistema u blokadi.

Ipak, nekim firmama poput Nibens grupe, za dobijanje kreditnih linija vrednih čak 140 miliona evra, poslovnim bankama bilo je dovoljno to što „on radi sa državom“. Uz to su se i obezbedile. Kako Novosti saznaju, deo bankara je kompanijama iz ove grupe odobravao pozajmice, ali uz mesečnu kamatu od čak 1,5%. Tako su, bar dok je trajalo, neke od poslovnih banaka imale od Đuraškovića ekstra zaradu.

"Postoji odluka Narodne banke Srbije po kojoj banka mora da pročešlja celokupnu genezu preduzeća, pre svega bonitet, da nije u blokadi, kolika su mu dugovanja, na koji rok...", kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. "Firme su u velikim problemima. Sve se teže zadužuju i uz sve veće probleme otplaćuju obaveze. Tako je, prema našim podacima, prošlog meseca dug firmi pao na 11,70 milijardi evra, dok je u aprilu bio veći za 200 miliona evra. Kašnjenje u otplati je u maju dostiglo 14,9%, a krajem prošle godine je bilo 13,4%. Bankama je sve teže da nađu zdravog klijenta, kome će da daju zajam. NBS zahteva da procene rizik za svaki odobreni zajam."

Problematični krediti bankarskog sektora u Srbiji iznose 270 milijardi dinara i čine 16,9% ukupno odobrenih kredita. Problematični plasmani privrede - javni i privatni sektor, čine i dalje 72% ukupnih problematičnih plasmana, učešće stanovništva je 14%, dok sve ostale kategorije čine 13% ukupnih problematičnih kredita. Ukupni problematični krediti privrede, isključujući javna preduzeća, iznose 197 milijardi dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;