INFONET-468X60-BANNER

Da li se krade magnezit u Srbiji?

20.06.2011. | Miša Laketić | Akter

Iako srpski zakon zabranjuje da bilo koja firma bez odobrenja države vadi rudna i mineralna bogatstva, u Srbiji posluje firma koja potpuno nelegalno vadi magnezit, sazneje nedeljnik Akter. Naime, kompanija MG Serbien već godinama kopa ovaj mineral iz rudnika Bela stena kod Baljevca, iako nikada nije dobila eksploatacionu dozvolu za taj posao, niti državi plaća taksu. Da stvar bude još čudnija MG Serbien bez ikakvih problema prodaje magnezit, i to renomiranim kompanijama kao što je američki US Steel.

Francuska firma SCMM Rene Aumas je još 2005. godine kupila rudnik i topionicu magnezijuma Bela stena koji je do tada bio u stečaju i nije radio prethodnih 5 godina. Kasnije je taj rudnik preimenovan u MG Serbien. Međutim, bez obzira na to što je francuska firma kupila rudnik ona nije dobila dozvolu za eksploataciju magnezita.

“Kada je MG Serbien kupio Belu stenu oni su od države dobili dozvolu samo za eksploataciju dolomita, ali ne i magnezita. U Srbiji trenutno samo kraljevački Magnohrom ima licencu za eksploataciju magnezita. MG Serbien nikada nije podneo zahtev za dobijanje dozvole za vađenje magnezita, ali istovremeno nije plaćao ni državi taksu za eksploataciju tog metala. Bez obzira ko je vlasnik zemljišta, niko ne može da vadi bilo koju rudu bez dozvole države. Tako da u ovom slučaju MG Serbien nema pravo da vadi magnezit i on ga praktično krade od države”, kaže neimenovani sagovornik lista Akter.

Magnohrom kao nosilac prava eksploatacije može da ovlasti pojedine firme koje se bave rudarstvom da mu pruže uslugu vađenja magnezita, ali Magnohrom nije ovlastio MG Serbian da to radi.

Vlasnik rudnika MG Serbian Mihajlo Dvojaković kaže da su sve informacije o njihovom nelegalnom vađenju magnezita dezinformacije. On navodi da su prilikom kupovine rudnika Bela stena nasledili i eksploataciona prava na magnezit i dolomit.

Međutim, u Magnohromu kažu da je Bela stena eksploatisala magnezit dok je bila u sastavu te firme, ali kada se ovaj rudnik odvojio eksploataciono pravo ostalo je na Magnohromu.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu nedeljnog lista Akter

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;