INFONET-468X60-BANNER

Biomasa, velika šansa

20.06.2011. | RTS

Posle najava o zatvaranju nuklearki, Evropska unija i finansijski podstiče razvoj obnovljive energije i energetske efikasnosti. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da će se to videti već krajem meseca, u predlogu budžeta.

Od jednog posečenog drveta ostane 20% neiskorišćene drvne mase. Nije zanemarljiv ni poljoprivredni otpad koji uglavnom završi na deponijama ili u rekama. Šteta je dvostruka - zagađuje se okolina, a veliki energetski potencijal propada.

"Procene kažu da je to 2,7 miliona tona ekvivalentne nafte. Taj podatak nam odmah govori koliko bi nafte sa tim potecijalom biomase zamenili, a ima i procena koje govore da je on i veći", kaže Dragoslava Stojiljković, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Da može, primer su Beogradske elektrane - 9 kotlova već 3 godine greju stanove na pelet i briket. Ugalj su kažu bez dodatnih ulaganja zamenili biomasom. Najveća dobit je smanjenje štetnih gasova.

"To najbolje mogu da potvrde stanari, naši korisnici koji žive u neposrednoj blizini takvih kotlarnica. Bukvalno smo imali primere da grejna sezona počne, a oni kažu da ne vide da toplana radi, ne vidi se dim, a u stanovima je toplo", kaže Radmilo Savić, izvršni direktor Beogradskih elektrana.

Zamena gasa biomasom za sada je neisplativa, jer zahteva investicije. Ali to je idealna alternativa za 8 srpskih toplana koje rade na mazut. Posao otežava to što i pored Akcionog plana još nema državnih standarda i subvencija za biomasu.

Pomoćnik ministra infrastrukture i energetike Miloš Banjac kaže da je novim Zakonom o energetici predviđeno je da se stimulacije za toplotnu energiju svedu na nivo lokalnih samouprava.

Ipak, u zemlji je već otvoreno nekoliko fabrika koje proizvode pelet, briket i biogorivo. "Šteta je što 90% od onoga što se proizvede ode na inostrano tržište kroz izvoz, jer je bolja cena, a mali procenat se koristi u zemlji, skoro jedine za sada koriste Beogradske elektrane", rekao je Radmilo Savić.

Evropske zemlje koriste biomasu već tri decenije i to je sve unosniji posao. "Imamo primere iz Švedske da se biomasa transportuje na udaljenosti od 500km. U pitanju su velika postrojenja gde tako nešto može da se ekonomski opravda da takvi projekti i stvarno funkcionišu", kaže profesorka Stojiljković.

Evropska unija planira da do 2030. godine obezbedi 45% energije iz obnovljivih izvora i da za 40% smanji emisiju ugljen-dioksida.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;