INFONET-468X60-BANNER

Postignut dogovor o početku reorganizacije "Nibens grupe"

20.06.2011. | E-kapija

Predstavnici banaka, najvećih poverilaca preduzeća iz Nibens grupacije, postigli su dogovor o zajedničkim aktivnostima koje je neophodno sprovesti u cilju finansijskog i operativnog restrukturiranja Nibens grupe, saopštila je u petak Agencija za privatizaciju.

Detaljne analize su pokazale da je ovaj sistem putarskih preduzeća, koja pojedinačno imaju dugu tradiciju, dospeo u velike probleme i prezaduženost što je, pre svega, posledica lošeg gazdovanja i neodgovarajućeg finansijskog poslovanja u proteklom periodu, ali i da poseduje potencijal za profitabilno poslovanje i vraćanje dugova poveriocima.

Dogovor, u čijem je postizanju aktivno učestvovala Agencija za privatizaciju, podrazumeva, između ostalog, stvaranje uslova za deblokade računa i postavljanje novog profesionalnog menadžmenta od nadležnih organa preduzeća iz grupacije, sa potrebnim iskustvom u putarskom i finansijskom poslovanju, koji će koordinirati rad grupacije, a čiji je prevashodni zadatak održavanje kontinuiteta proizvodnje i konsolidacija poslovanja svih preduzeća. Istovremeno će se odmah pristupiti pripremama za sprovođenje sveobuhvatne reorganizacije grupe, uz podršku svih poverilaca, koja bi trebalo da omogući održiv nastavak poslovanja na duži rok. Kako je navedeno, to je moguće isključivo uz saradnju i svih drugih poverilaca u smislu hitne deblokade računa preduzeća iz Nibens grupacije.

Ovim dogovorom nije obuhvaćena Fabrika maziva iz Kruševca, koja se ne bavi izgradnjom puteva i za koji je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor. Procena Agencije je da je FAM preduzeće koje uspešno posluje i koje je moguće uspešno privatizovati u narednom periodu, ali mu je u trenutnom statusu onemogućeno normalno poslovanje.

Postignuti dogovor je samo prvi korak u procesu revitalizacije Nibens grupe i Agencija za privatizaciju nastavlja da prati rad 5 preduzeća iz Nibens grupacije kroz kontrolu ispunjavanja ugovornih obaveza, pri čemu je spremna da podrži dogovorene aktivnosti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. Cilj svih strana u postupku jeste uspešno poslovanje celog putarskog sistema, što će kao posledicu imati i efikasno ispunjavanje obaveza i prema zaposlenima, poveriocima i državi, ali i njihovo dalje angažovanje na infrastrukturnim radovima od najvećeg značaja za Republiku Srbiju i sprečavanje gubitka značajnog broja radnih mesta, navedeno je u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;