INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od 1. jula strožiji kriterijumi bezbednosti na gradilištima

16.06.2011. | PKS

Po novoj Uredbi o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, koja stupa na snagu 1. jula, investitor je glavni odgovorni za bezbednost i zaprećene su mu rigorozne novčane kazne.

Investitor ili zastupnik investitora dužan je da odredi jednog ili više koordinatora za izradu projekta i jednog ili više koordinatora za izvođenje radova, da izradi Plan preventivnih mera pre početka radova na gradilištu, kao i da prijavi gradilište nadležnoj inspekciji rada najkasnije 15 dana pre početka radova, istaknuto je na tribini Primena novih propisa u građevinarstvu u Privrednoj komori Srbije.
 
Novina koju donosi ova uredba, odnosi se i na obavezu investitora da čim dobije ideju da gradi, ulaže, angažuje koordinatora za izradu plana preventivnih mera. Koordinator propisuje preventivne mere bezbednosti na konkretnom gradilištu, kao i za aktivnosti u okolini gradilišta, kao što je na primer, dovoz materijala i slično. Minimalni zahtev na svakom gradilištu jeste nošenje zaštitnog šlema na glavi, rekao je predavač Uprave za bezbednost i zaštitu na radu (BZNR) doc. dr Aleksandar Petrović. 

Uredba, kojom se propisuju minimalni zahtevi za bezbednost i zdravlje na radu, odnosi se na sve koji kroče na gradilište, od investitora, planera, izvođača, do posetilaca i isporučilaca građevinskog materijala, keteringa.
 
Najavljujući da je predviđeno da se primena Uredbe prati u periodu od 6 meseci do godinu dana, radi prilagođavanja praksi, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Srbije Vera Božić Trefalt, naglasila je da je suštinski razlog donošenja Uredbe veliki broj smrtnih i teških povreda na radu, po kojima građevinarstvo prednjači u odnosu na ostale grane privrede. Između 30 i 40 smrtnih povreda i više od 1.000 teških povreda godišnje na gradilištima, u koje nisu ubrojani smrtni slučajevi koji su nastupili kao posledica teških povreda, poziva da se obavezi zaštite na radu pristupi s velikom odgovornošću. Drugi razlog donošenja uredbe jeste usklađivanje sa propisima Evropske unije, dodala je Božić - Trefalt.
 
Građevinari smatraju da se prilikom primene Uredbe mora uzeti u obzir da je 70% firmi u ovoj grani industrije u blokadi računa, kao i da Zakonom o javnim nabavkama nije omogućeno domaćim građevinskim firmama da budu izvođači radova, već posluju kao podizvođači, na granici rentabilnosti, ulaze u minus ne bi li opstali, postaju zavisni od bankarskog sistema.
 
Predstavnici vlasti treba da imaju u vidu dosadašnju praksu i činjenicu da se Zakon o zaštiti na radu već odavno primenjuje, dodao je Aca Popović, savetnik u Privrednoj komori Srbije.
 
Tribini, koju su organizovali Udruženje za građevinarstvo, IGM i stambenu privredu PKS, PK Vojvodine i Udruženje Koordinatori BZNR, prisustvovali su predstavnici državnih organa i eminentni stručnjaci Uprave za bezbednost na radu Srbije, Inspektorata za rad Srbije, predstavnici Inženjerske komore Srbije, kao i koordinatori.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;