INFONET-468X60-BANNER

Udruženje banaka: Povećano učešće za stambene kredite loše utiče na stanogradnju

15.06.2011. | M.U.A. | Politika

"Razumem nameru centralne banke da podstakne odobravanje zajmova u dinarima, a ne u evrima. Ali treba imati u vidu da bi insistiranjem na dosadašnjem učešću od 10% Vlada Srbije želela da pospeši stanogradnju, nova zapošljavanja i rast građevinske industrije", prokomentarisao je Veroljub Dugalić generalni sekretar Udruženja banaka Srbije prekjučerašnji neuspešni sastanak guvernera NBS Dejana Šoškića sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i Oliverom Dulićem, ministrom životne sredine i prostornog planiranja.

Argumenti ministra Dulića da novi propisi centralne banke o povećanju učešća za stambene kredite mogu imati negativne efekte po građevinski sektor, za guvernera nisu bili dovoljno ubedljivi. Šoškić je ostao pri stavu da nove mere NBS neće negativno uticati na građane Srbije i da je to dobro rešenje.

Dugalić je na konferenciji za novinare podsetio da se stambeni krediti indeksirani u evrima u bankama odobravaju sa kamatom od 6 do 8%, a negde i od 5 do 7%. Zajmovi za stanove u dinarima nose kamatu koja je tri puta veća i ide čak do 20%, tako da građani više žele da uzimaju kredite u evrima zato što su dugoročni i imaju manju kamatu. Dodatni problem je to što banke u Srbiji nemaju dugoročne izvore finansiranja u dinarima jer je štednja u domaćim bankama trenutno 98% u devizama.

Dugalić je napomenuo da Udruženje banaka nije uključeno u razgovore predstavnika vlade i NBS o stambenim kreditima, ali je najavio da će sledeće nedelje biti održan Upravni odbor na kojem će ta asocijacija izneti zvaničan stav bankara po pitanju visine učešća za tu vrstu zajmova. Bankari će se takođe sledeće nedelje sastati sa Cvetkovićem, Dulićem i Šoškićem, rečeno je u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Diana Dragutinović, bivša ministarka finansija, juče je na predstavljanju časopisa Kvartalni monitor podržala poslednji potez guvernera o povećanju obaveznog učešća za stambene pozajmice jer smatra da „treba štititi finansijsku stabilnost i ta mera ide u susret problemu”.

Odluka NBS da zbog dinarizacije i jačanja stabilnosti finansijskog sistema udvostruči novčani ulog pri podizanju kredita, za Gorana Rodića, sekretara Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, znači pogoršanje situacije u građevinarstvu.

"To će sigurno zaustaviti izgradnju stanova. Jer, tražnja je i onako opala i jedva se namiče pokoji kupac. Ako nova mera bude prihvaćena, pomoć vlade građevinskoj industriji će se istopiti i nikakvih efekata neće biti. Opet se vraćamo na staro, što znači otpuštanje radnika u građevinskim firmama i gomilanje zaliha materijala", kaže Rodić.

 

Komentari: 1

Ivan Petrovic 16.06.2011 08.15.49

Kako za koga, Nemcu je sigorno bolje da prima platu u evrima i plaća kredit sa 4% kamatom, a nama je svejedno jer kad dinar padne niko nam ne povećava plate... a što se tiče kamate svejedno je da li plaćao 4% za evro kredit ili 12% + 4% (devalvacije dinara + kamata)

s druge strane ovo se i radi da bi dinar ojačao jer će biti manje zaduženje u evrima što pravi problem jer nam zarade ne prate evro

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;