INFONET-468X60-BANNER

Du ju lajk investicije?

13.06.2011. | RTS

Nema grada u Srbiji čiji zvaničnici neće reći da ulažu maksimalne napore ne bi li privukli investitore. Ipak, istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni demokratski razvoj pokazuje da je i onaj najmanji napor, kakav zahteva odgovor na pitanje investitora poslat elektronskom poštom, ponekad previše za opštinsku administraciju.

Po tri pitanja na adrese 149 opština u Srbiji, elektronski i anonimno, uputila je Nacionalna alijansa za lokalni demokratski razvoj. Pitanja su bila obična, od kojih jedno na engleskom, a tiču se komunalnih taksi, potrebnih dozvola za početak posla i telefonskih kontakata. Na prvi pogled lako, ali, ispostavilo se, težak zadatak za službenike srpskih opština.

Na sva tri pitanja odgovorilo je samo šest opština, 49 je odgovorilo na dva pitanja, 67 na jedno. Ni na jedan upit nije odgovrila gotovo svaka treća administracija. Sudeći po broju odgovora na pitanje postavljeno na engleskom jeziku, odgovorilo je samo 13 opština, strani investitori imaće ozbiljan problem u komunikaciji.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Zoran Seizović kaže da nema informaciju da je upitnik dobijen i dodaje da na sve upite koje dobije opština odgovara, pa čak i na one od kojih nemaju koristi.

Među onih šest koje su odgovorile na sva pitanja je Paraćin. Gradonačelnik Paraćina Saša Paunović rekao je da investitori prvo dobiju informacije od SIEPA-e, zatim se interesuju preko opštinske prezentacije koja je ponuda opštine kada je reč o investicijama i naravno da stupaju u kontat prvo elektronskom poštom pa onda i direktno. "Možemo mnogo brže da odgovorimo na taj način građanima i svim drugim zainteresovanim preduzetnicima. To je i od velike koristi za Opštinu Paraćin i opštinske službe, manje se gubi vremena i mnogo se manje troši sredstava", naveo je Paunović.

Čvrstih dokaza da je samo zbog loše komunikacije izgubljena neka investicija, nema. Ipak, pitanje je kolika je verovatnoća da će potencijalni investitor poverovati da je njegov kapital dobrodošao u opštini koja ga ne udostoji odgovora.

Jelena Bojović iz Nacionalne alijansa za lokalni demokratski razvoj rekla je da opštine na taj način gube prvi kontakt koji je i najbitniji. "Svaki investitor ima želju da eliminiše što više opština da bi napravio lakši izbor, tako da je taj prvi kontakt jako bitan jer kad nema odgovora lako je eliminisati tu opštinu", israkla je Bojovićeva.

Na listi od 189 zemalja po rasprostranjenosti elektronskih usluga Srbija je na 81. mestu. Susedne Bugarska, Rumunija i Hrvatska su daleko ispred nas.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;