Milioni za nepostojeću deponiju

10.06.2011. | B92

Da bi rešili problem deponije u centru Prokuplja, krajem 2007. Alpini je preko Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije uplaćeno 81,2 miliona dinara za početak izgradnje regionalne deponije. Ugovor sa Alpinom potpisao je tadašnji predsednik opštine Prokuplje Vladimir Jovanović a sada državni sekretar u ministarstvu za zaštitu životne sredine. Iako se početkom 2009. od izgradnje deponije odustalo, uplaćena sredstva do danas nisu vraćena Eko fondu.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da je "novac dat i nikom nije palo na pamet da za dve godine od kada se odustalo od deponije traži novac nazad. To je za nas bio jasan signal da nešto nije u redu".

Predsednik opštine Prokuplje Milan Arsić objašnjava da sredstva nisu zatražena nazad zato što se od izgradnje nije odustalo već je to privremeno odloženo. On navodi da, "kako radovi nisu počeli do 31.12. opštinsko veće je zatražilo sporazumni raskid ugovora. To znači da je procedura u potpunosti ispunjena".

Dragan Dobrašinović ne veruje da će novac ikada biti vraćen, a i kada bi Alpina vratila pare to bi, posle četiri godine, bilo za oko 200.000 evra manje zbog kursne razlike. "Kad smo mi objavili tu informaciju krenule su panične reakcije da će novac biti vraćen u roku od pet dana, a već je prošlo osam i to se nije desilo. Verovatno će proći još osam meseci, a da novac neće biti vraćen", kaže on.

Sa druge strane, predsednik opštine veruje da će novac uskoro biti vraćen jer je Alpina u protekle četiri godine bila fer prema ovoj opštini. "Alpina je uvažila razloge opštine i bila je objektivna jer je mogla i da traži nadoknadu za izgebljanu dobit, nadoknadu troškova i sve ono što je u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima", navodi on.

U lokalnoj samoupravi očekuju da će kada Alpina vrati 81 million dinara Fondu za zaštitu životne sredine, isti fond dati ovoj opštini 150 miiona dinara za sanaciju stare deponije, koja bi prema njihovom projektu trebalo da se pretvori u park od 10 hektara.

Smeće iz Prokuplja, inače, trenutno se deponuje u Leskovcu i tako će biti dok neko ponovo ne izvoji sredstva za izgradnju nove deponije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...