U hram knjige od jeseni

25.05.2011. | Sonja Šulović | Blic

Tek završeni radovi na obnovi Narodne biblioteke Srbije predstavljeni su juče, simbolično, na Dan slovenske pismenosti i kulture. Preostalo je jedino da se obezbedi upotrebna dozvola i da od septembra prvi čitaoci, nakon skoro četiri godine, zauzmu mesta u jednoj od novih čitaonica.

U rekonstrukciju i opremanje zgrade uloženo skoro 430 miliona dinara: Glavna čitaonica


U biblioteci sada ima oko 600 korisničkih mesta, za oko 50 odsto više nego pre, pristup internetu je neograničen, a prvi put postoje i specijalizovani prostori poput multimedijalne ili čitaonice za slepe i slabovide.

- Zahvaljujući novim tehničkim i infrasturkurnim uslovima i najsavremenijom opremom, vratićemo sve stare korisnike, ali i privući nove, pre svega mlađe čitaoce. Očekujemo u biblioteci svakodnevno 1.000 ljudi - kaže upravnik Sreten Ugričić. Datum otvaranja čitaonica, kaže on, zavisi jedino od upotrebne dozvole, a septembar je željeni rok.

U rekonstrukciju i opremanje zgrade uloženo skoro 430 miliona dinara: Glavna čitaonica


- Izazov je bio raditi na ovakvom projektu, posebno kada je u pitanju nasleđena kvalitetna arhitektura profesora Kurtovića i objekat sa spomeničkim statusom. Kao ideja vodilja kroz ceo enterijer postavljen je “Put znanja” koji korisnike vodi od samog ulaza do centralne čitaonice i drugih sadržaja - objašnjava arhitekta Zoran Radojčić, pobednik javnog konkursa za rekonstrukciju enterijera. Revitalizacijom je unapređeno 6.000 kvadrata namenjenih čitaocima, a završeni su i kafe knjižara, Agencija za izdavače i Konzervatorska laboratorija.

„Put znanja“ u holu Narodne biblioteke


- Zahvaljujući profesoru Branku Paviću vodilo se računa o svakom detalju, poput skulpture na ulazu ili tepiha u čitaonicama - dodaje arhitekta, poznat i kao autor projekta obnove JDP.

Ministar kulture Predrag Marković podsetio je da je za rekonstrukciju, započetu oktobra 2007, izdvojeno skoro 430 miliona dinara.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...